Полемика око новца за лечење деце од ретких болести

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је од 2014. до 2018. године у здравство уложено 176 милиона евра, а од 2008. до 2012. године 46 милиона евра, као и да се данас 200 деце која болују од ретких болести лече из буџета.

"Буџет је две милијарде динара", рекао је министар током расправе о ребалансу финансијског плана РФЗО и указао да 2011. године ниједно дете није лечено, као и да је буџет за оболеле од ретких болести тада био нула динара.

"Ако упоредимо нула динара и нула деце, са две милијарде динара данас и 200 деце, стварно не знам како другачије да покажемо и докажемо колико водимо рачуна и колико је урађено. Није могло у првој години да буде две милијарде јер смо наследили то што смо наследили", рекао је Лончар.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић, који је у посланичком клубу СДС, рекао је да ће они подржати измене финансијског плана РФЗО, али је, каже, проблем што се то на дневни ред ставља после шест година власти СНС-а.

"Што се тиче лечења ретких болести, апсолутно подржавамо, али мислим да је та реакција закаснела. Нарочито је проблем ако је она изазвана тиме што су неки глумци или спортисти помагали нашој деци. Не треба њих да таргетирате као некакве плаћенике, као некакве људе који желе лоше држави. Они су само желели да помогну, а за вас је питање зашто то нисте урадили ви, него сте пустили да то раде неги други грађани Србије", рекао је Алексић.

Он је додао да је власт раније могла да каже да рецимо неће улагати 15 милиона евра у гондолу него да је приоритет лечење деце.

"А не да ви, господине министре, таргетирате фондације, глумце, спортисте који су у одсуству државе на неки начин желели да пруже подршку деци којој нису успела да нађу решење у својој држави", рекао је Алексић.

Након што је изнео податак колико је деце лечено 2011. године, а колико данас, Лончар је одговорио и на Алексићеве критике упитавши га да ли постоји било где у свету да се новац тражи за лечење деце, а да тај новац иде на "коцкање у неки инвестициони фонд".

"Кажете да ја нападам неке фондове, неке глумце, ја вас питам, ево први пут причам о томе, да ли постоји негде у свету пример да ви пошаљете смс поруку јер вам траже да лечите неко дете, а ваш новац не иде да се лечи то дете и ви о томе нисте обавештени него иде на коцкање у неки инвестициони фонд", упитао је Лончар.

Упитао је и какав је то "труст мозгова" донео одлуку да не иде дете на лечење него се тај новац даје у инвестициони фонд? 

Он каже да се поставља питање транспарентности и по којим принципима раде ти фондови, као и ко је од лекара стручњак за све области да донесе одлуку ко ће где да иде да се лечи.

"Једини одговор који смо добили је да имају једног сталног педијатра...", навео је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво