Вучић за РТС: Србија без конкуренције за привлачење инвестиција

Председник Александар Вучић каже за РТС да жели да људи не одлазе у иностранство већ да у Србији буде све више посла. Коментаришући напад на председника СНВ-а Милорада Пуповца у Загребу, председник каже да неће то искористити за напад на хрватску државу.

Председник Вучић је, говорећи за РТС у Нишу, напоменуо да је отварању фабрике "Цумтобел" у Нишу претходио безброј разговора са представницима те компаније.

"Почели смо разговоре 2015. са њиховим бившим менаџером, 2016. у марту први центар, тешке муке до јула прошле године када смо положили камен темељац", рекао је Вучић. 

Додаје да је "Цумтобел" вероватно једна од најважнијих европских компанија што се тиче ЛЕД расвете и напомиње да од данас на њим пише "Мејд ин Србија". 

Наводи да је Ниш реиндустријализован, али да има доста посла, и додаје да је градња ауто-пута од великог значаја за довођење нових инвестиција. 

Вучић указује да је са руководством пет округа са југа Србије разговарао о томе шта још може да се уради да се уложи новац.

Истакао је да жели да људи не одлазе у иностранство трбухом за крухом.

"Неће бити лако, они који желе да оду зарад усавршавања, отићи ће, али желимо да остану они који траже да преживе и биће све више посла", поручио је председник.

Каже да наш народ и даље тешко живи, али додаје да сматра да наши људи разумеју да се до смањења незапослености не долази преко ноћи.

Истиче да је страшно важно да свом снагом и енергијом наставимо да радимо.

Некада је било питање да ли ће Владичин Хан постојати, а данас то место, каже, има највећа примања у Пчињском округу.

"То желим да буде у сваком месту, да доведемо гас за сваког индустријалца, било да је реч о страним или домаћим. За то је потребан велики новац, а имамо и новца и инвеститора", рекао је председник.

Велики број инвеститора, каже, имамо у реду.

Вучић напомиње да у овом тренутку готово да немамо конкурента за привлачење инвестиција којих, каже, имамо скоро три пута више него Хрватска.

"Имамо 55 одсто од укупних инвестиција за западнобалканску шесторку. Али то није довољно, то мора да буде више и боље", поручио је председник.

Када је реч о истоку Србије, Вучић истиче да ће кинеска фабрика "Циђин" у РТБ "Бору" уложити две милијарде.

Вучић истиче да "Циђин" у РТБ "Бору" планира производњу од 250.000 тона катодног бакра. Тако би, каже, био трећи произвођач после једн немачке и пољске компаније.

Према његовим речима, предвиђене су три фазе – у првој 80.000 тона, у другој 120.000 и у трећој 250.000 тона.

То је, истиче, велика вест за исток Србије поготово што Кинези имају у плану повећање плата и додатну заштиту животне средине.

Председник верује да ће за две-три године, колико треба да се уђе у Церово, имати седам тона злата на годишњем нивоу. 

"Лукав потез Тачија да одликује браћу Битићи"

Коментаришући то што је косовски председник Хашим Тачи одликовао тројицу браће Битићи, председник Србије каже да је то био лукав потез Тачија којим је покушао да Американце подсети на блискост са Косовом.

Према његовим речима, случај браће Битићи је тешко наслеђе и тежак проблем за нас.

Када је реч о решавању питања Косова, председник каже да би волео да види више одговорности и посвећености код неких западних земаља, као и код самих Албанаца.

На констатацију да се променила политика САД према Србији, Вучић каже да су то значајне промене иако оне, каже, Србима не значе довољно.

"То је снажан сигнал за нас да представимо интересе наше земље на најбољи начин", напомиње председник.

Додаје да се Американци никада неће одрећи савезништва са Албанцима.

Људи, каже, мисле да је овакав амбијент за решавање косовског питања заувек дат.

"А моје питање за Србе је: А шта ћемо да радимо кад једна пушка опали? Тад губимо све, и стабилност, мир и сигурност", истиче председник. 

Према његовим речима, да бисмо могли да наставимо да економски напредујемо, више него било шта потребни су нам мир и стабилност.

Зна, каже, да Западу свака врста компромиса смета и додаје да ћемо у будућности имати проблем ако неко одмрзне замрзнути конфликт.

О нападу на Пуповца 

Александар Вучић је, коментаришући напад на Милорада Пуповца у центру Загреба, да је неко то урадио да би председника СНВ-а унизио као представника Срба.

Истиче да је много горе што га је неко гађао храном. Додаје да ће Пуповца позвати телефоном иако, каже, не воли то да ради.

Председник каже да не жели да напад на Пуповца користи за напад на хрватску власт и државу.

"Ми никада нећемо имати исти поглед на оно што је било од 1941. до 1945. Различите борбе смо водили. За њих је 'Олуја' победа, за нас најтежи злочин, али добро о томе можемо да причамо 10-15 дана током године, али хајде да 350 дана говоримо о будућности", рекао је Вучић.

Председник је позвао Хрвате, хрватску власт и руководство да разумеју да ћемо опстати само ако градимо заједничке циљеве и интересе.

"А ако то не разумеју, плашим се да ће бити лоше и за једне и за друге. Потребни су нам договори, заједнички пројекти", истакао је председник.

Хрвати су, сматра, изгубили јер нису хтели да рехабилитујемо заједничке пруге па ће уместо тога бити изграђена пруга од Београда до Будимпеште.

"Нећете ме натерати да хвалим Туђмана и 'Олују', ни ми вас нећемо терати да хвалите Милошевиће и Вучића, ни Шешеља, све је то неважно... Али хајде да гледамо да се усагласимо за будућност. Ако то можемо, онда је то добро, ако не можемо – хајде да ћутимо", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија и Хрватска морају да решавају проблеме и граде заједништво.

"Пријатељство можда можемо да градимо временом ако може, али хајде да ове инциденте осудимо. Ја бих се стидео да се то десило Жигманову или неком другом у Србији и рекао бих да је то срамота за Србију", истакао је председник.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи