ЕУ упозорила Приштину и Тирану: Поштујте одредбе ССП-a

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич упозорила је Приштину и Тирану да су у обавези да у потпуности спроведу одредбе Спразума о стабилизацији и придруживању које се односе на коректно управљање границама.

"И Косово и Албанија су се обавезали на коректно управљање границама и граничним прелазима уз пуно поштовање услова који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању. Ми очекујемо да се они понашају у складу са тим", поручила је Маја Коцијанчич.

У саопштењу достављеном Танјугу, поводом позива директора Канцеларије за КиМ, Марка Ђурића, да се Брисел изјасни о најави косовског премијера Рамуша Харадинаја о "отварању границе између Косова и Албаније од Нове године", Коцијанчичева каже да ЕУ обично "не коментарише коментаре", али и истакла да је у "тренутку када председници Вучић и Тачи настављају рад у оквиру дијалога неопходно избећи све провокативне (или оне које тако звуче) изјаве или акције".

"Посао на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа, који мора бити обострано прихватљив и у складу са међународним правом, комплексан је и тежак процес, а двема странама је потребно простора за дискусије и мирна атмосфера где ће мудрост и лидерство преовладати", поручила је Коцијанчичева.

Портпаролка Европске комисије додала је да ЕУ ради са свим партнерима на Западном Балкану на бољим условима за трговину, на питању миргација, управљања границама и безбедности.

Напоменула је да су на Самиту у Софији сви лидери из региона потврдили посвећеност успостављању регионалне економске зоне која ће обезбедити унутаррегионалну трговину и убрзати привредни раст и напредак.

Додала је да је ЕУ инвестирала у побољшање објеката на границама и граничним прелазима у целом региону, као и да је Европска агенција за граничну и обласку стражу иницирала споразуме са Албанијом, Македонијом и Србијом.

"Наши заједнички напори са свим партнерима на Западном Балкану и добра сарадња у циљу побољшања трговине у региону, као и обезбеђивање услова за безбедан и функционалан безвизни режим су на снази и од кључне су важности за ЕУ", закључила је Коцијанчичева.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи