Ђурић: Хоће ли неко у ЕУ реаговати на претње Приштине?

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је изјава Рамуша Харадинаја да од Нове године неће бити физичке границе између Косова и Албаније наставак напада и увреда на рачун Србије и њеног руководства, а који су, каже, почели кад је председник Вучић покушао да нађе компромисно решење за Косово.

За Федерику Могерини, Мају Коцијанчич и "све остале у ЕУ", Ђурић је имао питање - да ли ће и на који начин реаговати на претње из Приштине, које су "изазов миру и стабилности у овом делу Европе".

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре навео да је Рамуш Харадинај синоћ за албанске медије рекао да од Нове године више неће бити физичких препрека на граници Косова и Албаније, ни присуства контроле.

"Уочи Нове године они планирају да уклоне границу - за нас између Србије, за њих - између независног Косова - и Албаније", рекао је Ђурић, додајући да је то већ 28. изјава у којој неко од албанских званичника, било са Косова, било из Албаније, позива на присаједињење наше јужне територије Албанији, овог пута пропраћене и претњама ратом.

Ђурић каже и да су интензивни напади почели оног тренутка кад је Србија, односно њено руководство, одлучило да се бори за то да се на Косову, у интересу свих, тражи и пронађе компромисно решење и да се коначно утврди та граница.

Јер, како каже, за нас и добар део човечанства та је граница једно, а за САД и део ЕУ нешто друго.

"Тог тренутка кад је Србија одлучила да нађе решење у циљу превазилажења сукоба и мирне будућности обрушила се најжешћа могућа лавина напада, неутемељених увреда често и из међународне заједнице и дела региона, укључујући једну земљу региона која би волела да је признала незавност КиМ, али стицајем околности није", тврди Ђурић.

Према његовим речима, то показује "патолошку потребу" дела међународне заједнице и дела региона да Србија не добије ништа за себе и да заувек и Србија и њен народ буду поражени и понижени и да исход буде онакав како су га они замислили.

Ђурић је, "прозивајући" званичнике међународне заједнице и тражећи да се одреде према најновијим претњама из Приштине, напоменуо да уколико они то не ураде онда бар "треба да нам објасне и одговоре где и када и са ким су преговарали о томе да се брише граница на месту за које чак и оне земље које су признале ту независност кажу да ту постоје".

Да ли би ћутали када би неко тако за Нову годину рекао и донео одлуку да се брише граница између Београда и Бањалуке или би била другачија реакција, запитао је Ђурић и додао да "се зна одговор на то питање".

"Брисел ће мало сачекати на Вучића"

На питање када ће бити настаљен дијљалог Београда и Приштине, Ђурић је рако да ће Брисел мало сачекати да поново види председника Србије Александра Вучића с обзиром на то да је изостала свака подршка његовим идејама за решење питања Косова и Метохије и односа Срба и Албанаца.

Рекао је и да председник Вучић неће путовати у Њујорк крајем месеца на заседање Генералне скупштине УН и да тамо неће бити никаквог састанка у вези са Косовом и Метохијом.

Подсетио је да, када је руководство Србије започело борбу за компромисно и проналажење рационалног пута за решавање односа Срба и Албанаца, "сручила лавина напада и критике, пре свега на председника Вучића".

Како је рекао, председник Вучић је заложио свој ауторитет и знање у борби за компромис, а на њега се срушила лавина напада и он је у томе остао, практично, потпуно сам.

Тада, каже, не да није било подршке, него је било или ћутање и "прање руку" или "најстрашнији напади из дела међународне заједнице".

"Зато ће они сада мало да сачекају да виде Александра Вучића и мало ће сачекати на тај састанак", рекао је Ђурић.

"Седница Владе и представника Срба са КиМ у октобру"

Директор Канцеларије за КиМ најавио је да ће заједничка седница Владе Србије и српских представника са Косова и Метохије бити одржана у октобру и да ће на њој бити финализован инвестициони план за општине са српском већином.

Додао је да је одржан први припремни састанак за заједничку седницу и истакао да ће током овог мандата бити извршена највећа улагања у српске средине и делове КиМ где за тим има потребе и који се, каже, осећају као део нашег система и земље, за више од последње две деценије.

"То, између осталог подразумева осавремењивање и постизање пуне одрживости фабрике 'Лола-фот' у Лешку, као и обнову и почетак производње у погону 'Прва петолетка' у Лепосавићу", рекао је Ђурић.

Такође, поменуо је изградњу Трепчине фабрике батерија и акумулатора, обнову погона "Симпа" у Зубином Потоку, ИТ центар у Косовској Митровици, завршетак изграње бањског комплекса "Рајска бања" у Бањској, завршетак повратничког насеља "Сунчана долина".

Када је реч о пољопривреди, најавио је и изградњу нових прерађивачких капацитета, погона за узгој стоке у Ранилугу , Клокоту, Поморављу...

Поред тога, рекао је да следе обнова школа и вртића, као и изградња нових школа у Бабином мосту, где има више од 100 ђака у основној школи, у србичкој општини, у Сувом грлу.

Најавио је и изградњу новог објекта клиничко-болничког центра у Грачаници, ка којој, каже, гравитира 63.000 људи, који ће добити савремену болницу, уз обнову КБЦ-а у Косовској Митровици.

"То је права борба за останак и опстанак Срба на КиМ. Као што смо за породицу Ковачевић обезбедили трактор, који можемо да уручимо већ ових дана, тако ћете видети и решавање сваког пробелма и отвореног питање наших људи на КиМ, јер је то наше најснажније средство наше борбе, од које никада нећемо одустати", поручио је Ђурић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво