Лутовац: Србија далеко од стабилне демократске државе

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је поводом обележавања Међународног дана демократије, да у Србији нису развијене ни либералне, ни демократске вредности.

"Србија спада у земље које би тек требало да се трансформишу од аутократског поретка, у којем власт није одговорна и не подлеже делотворној контроли, у поредак владавине права, основних слобода, развијеног цивилног друштва и независних институција", рекао је Лутовац на конференцији за новинаре.

Истакао је да је обележавање Међународног дана демократије веома важно, јер нас подсећа где се налазимо и где смо се упутили.

Лутовац је рекао да имамо неразивијену политичку културу која се манифестује тако што се политички противници називају непријатељима, што се стално производе непријатељи, не само међу политичким опонентима, него се траже и у суседима, мигрантима и свуда око нас.

Он је оценио да у Србији није успостављена владавина права, да је низак ниво слободе говора и медијских слобода, институције су неразвијене, концентрација власти је у рукама једног човека, раширена је корупција, а грађани се третирају као поданици.

Лутовац је указао да је Србија данас далеко од стабилне демократске државе, али се о њој говори као о стабилократији.

"Правилније би било такав поредак назвати лабилократија, поредак неразвијених слобода са фасадном демократијом лишеном правог садржаја. То је поредак нестабилних темеља јер зависи од рејтинга, добре воље ауторитарца и подршке коју добија од великих сила, а не од независних институција и равнотеже либералних демократских начела и праксе", истакао је Лутовац.

Према његовим речима, тај поредак почива на феномену заробљене државе, где се закони креирају према потребама моћних појединаца, противно интересу грађана и државе, јавне политике су у служби приватних актера, а корупцијом се обезбеђују легализоване привилегије.

Лутовац је рекао да се Србија налази "на предполитичком макадаму са којег се може прећи на магистрални пут демократије тек ако се обезбеде елементарни услови за функционисање нормалне демократске државе".

"Отуда је ДС била спремна да своје посебности стави по страни и да заједно са другима у Савезу покуша да направи тај искорак, да направимо предуслове за нормалну, демократску државу", рекао је Лутовац.

Додао је да тек после тога може да се говори о "ауто-путу који води ка демократској заједници, о коридору ка слободном и демократском друштву".

Демократска странка жели да у заједничкој борби са партнерима из Савеза за Србији омогући кључне промене које ће Србију учинити нормалном државом, закључио је Лутовац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво