НАТО за развој КБС у оквиру садашњег мандата

Северноатлантска алијанса подржава развој Косовских безбедносних снага у садашњем мандату, а уколико тај мадат еволуира, преиспитаће се ниво ангажмана на Косову, поручују у седишту Алијансе у Бриселу.

На питање Танјуга да ли је НАТО био информисан или консултован приликом усвајања нацрта закона о трансформацији Косовских безедносних снага у оружане снаге Косова, званичник Алијансе каже да није било консултација по том питању.

"Наш став је да се тим питањем баве косовске власти", каже званичник НАТО-а.

У седишту Алијансе оцењују да су постојеће КБС професионална и мултиетничка снага и извор стабилности у региону.

Додаје се да су те снаге прешле дуг пут, да има још посла да се уради, али и да је постигнути напредак пример успешности деловања НАТО-а на изградњи капацитета у безбедносном сектору.

"НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага под мандатом у коме су тренутно. Уколико тај мандат еволуира, Северноатлатски савез ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову", наводи званичник НАТО у изјави за Танјуг.

У седишту НАТО-а у Бриселу наглашавају да Алијанса остаје посвећена безбедности и стабилности Косова.

Додаје се да је мисија КФОР најдуже оперативна мисија НАТО-а и да се на Косову тренутно налази 4.000 припадника снага предвођених НАТО-ом.

У Алијанси наводе и важну улогу НАТО саветодавног и тима за везу која подразумева и подршку Косовским безбедносним снагама.

Договорена је, наводе у Бриселу, и појачана сарадња НАТО и Косова у области комуникација, вежби, сајбер одбране и борбе против корупције.

"НАТО у потпуности подржава и дијалог у процесу нормализације односа Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ. Он је од критичне важности за мир и безбедност у региону", закључује званичник НАТО-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи