Косовска влада предложила законе о трансформацији КСБ у војску

Влада у Приштини једногласно је усвојила, без присуства чланова из Српске листе, три Предлога закона о трансформацији Косовских снага безбедности у војску и по хитном постуку их доставила парламенту.

Законе је предложило надлежно министарство на чијем челу је Рустем Бериша, који је рекао да прихватањем предложених закона Косовске снаге безбедности преузимају нове задатке, а министарство КСБ тежи да прерасте у министарство одбране, пренео је портал Коха.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је након седнице владе да је "завршетак сигурносних механизама највећа инвестиција земље у догледној будућности".

"Косово ће изградити наоружане, професионалне, мултиетничке и инклузивне силе, усклађене с војскама мира, засноване на стандардима НАТО-а", написао је Харадинај на Фејсбуку.

Косовски председник Хашим Тачи сматра да је ова одлука донета у погрешно време, али је у међувремену подржао доношење тих закона.

"Због уских интереса, понекад изборних, а понекад идеолошких, косовско руководство је одлагало трансформацију Косовских снага безбедности у косовске Оружане снаге", написао је Тачи на Фејсбуку.

Косово, додаје, мора да има своју војску.

"Наши савезници знају да овај процес мора бити завршен без одлагања. Такође смо јасно ставили до знања да нико, ниједан спољни фактор, не може да стави вето на нашу изградњу државе", навео је Тачи.

Додао је и да косовска војска није претња за регион, већ ће бити у служби очувања мира.

Он је навео да у овом тренутку косовске институције говоре једним гласом и имају исти став.

Коха подсећа да власт у Приштини већ неколико година припрема трансформацију Косовских снага безбедности у косовску војску и да је, према уставним одредбама, та трансформација могућа само уз двотрећинску подршку Срба.

Власт у Приштини, међутим, сматра да трансформацију треба спровести у складу са законом, где подршка Срба није предвиђена.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 22:12)
Бобан57 [нерегистровани]

шамарчина и те каква

паравојне снаге на територији Србије. Државо, ако сматраш да је Косово и Метохија део Србије, реагуј!

(четвртак, 13. сеп 2018, 22:05)
anonymous [нерегистровани]

potezi

Blokadi puteva smo nacucili od vas,
sve drugo je rekla kazala nista novo.

(четвртак, 13. сеп 2018, 15:51)
anonymous [нерегистровани]

potezi

Albanci vec vuku poteze koji slice na neku paniku. Vidi se vec neko vreme da rade stvari mimo "saveznika" (blokada puteva), tako da Srbija samo treba da strpljivo vodi svoju politiku i bice jos auto golova sa strane vlasti u Pristini. Sada kada vise nema Klintonove administracije i oni su sve vise prepusteni samima sebi.

(четвртак, 13. сеп 2018, 14:19)
anonymous [нерегистровани]

EU

И одмах као награду од ЕУ, подршку за разговоре о визној либерализацији.