Радић о косовској војсци: Провокација пажљиво темпирана

Косовска влада предложила је законе о трансформацији Косовских снага безбедности у војску. Војни аналитичар Александар Радић рекао је за РТС да је у Приштини учињен потез који од стране Харадинаја представља провокацију према оној групи коју води Тачи и која има другачије виђење шта треба радити и у преговорима са Београдом.

Приштинска влада усвојила је, без присуства Српске листе, три Предлога закона о трансформацији Косовских снага безбедности у војску и по хитном поступку их доставила парламенту.

Косовски председник Хашим Тачи каже да није био упознат са оваквом иницијативом и оценио да није време за тако нешто. За Србију је тзв. војска Косова неприхватљива, истиче министар одбране Александар Вулин. НАТО поручује да свака промена у мандату БСК мора да буде у складу са Уставом, а амбасада САД саопштава да није консултована у вези са потезом приштинске владе.

Гостујући у Дневнику РТС-а, војни аналитичар Александар Радић каже да је у Приштини учињен један потез који је од стране Харадинаја провокација према оној групи коју води Тачи и која има другачије виђење шта треба радити и у преговорима са Београдом.

Како каже, реч је о провокацији која је пажљиво темпирана јер нису смели да угрозе усвајање визне либерализације, а јасно је да заправо усвајање пакета предлога закона представља изазов међународном присуству на КиМ.

"Потпуно је јасно са становишта међународних снага које су тамо у оквиру Кфора, да су оне ту задужене за безбедност КиМ и не може бити конкуренције када је реч о сили. Косово у том домену, шта год мисле албанске власти, нема могућност да функционише како би они хтели као држава јер тамо је Кфор. Косовске снаге безбедности према закону који дефинише њихов рад имају задатке који не укључују задатке заштите тероторије, него задатке подршке у случају кризе, подршке цивилним институцијама и становништву у случају катастрофе, па чак и учешће у мировним мисијама, али не у одбрану простора јер то је искључиво задатак међународних снага, односно Кфора", истакао је Радић.  

Радић каже да је предлог закона је пропагандни маневар утолико што тек сада креће процедура усвајања у скупштини, а она може да траје, без обзира што је предложено усвајање по хитном поступку, довољно дуго да се купи време.

Према његовим речима, пропагандни ефекат је остварен, сама реализација наставка пројекта претварања Косовских снага безбедности у косовску војску може да чека неограничено дуго јер очигледно је да једну ствар Приштина не може да уради - шта год неко мислио тамо она не може да гурне прст у очи онима који су до сада били заштитници пројекта осамостаљења Косова. 

Како каже, крај дијалога доноси решење свих проблема, а после тога ми имамо извесну слику око тога какава је позиција Србије и нас као српског етноса према проблему КиМ.

Какво год решење да буде оно треба коначно укључује јасну дефиницију и питање оружаних снага, сматра он.

"Мислим да је извесно да ће Албанци да остваре своју намеру пре или касније јер Косовске снаге безбедности су сурогат војске, њима недостају документи који ту организацију идентификују као војску", истакао је Радић. 

Сама трансформација која треба да буде изврешена није уопште толико важна, нема ту великих чинова око повећања броја људи. Реч је, пре свега, о правном виђењу статуса тих снага, каже аналитичар.

"Треба имати у виду да је Запад одавно одлучио да што пре буде могуће напусти простор КиМ, односно да снаге Кфора претвори у нешто што би било еквивалент снага које су сада на територији БиХ, уврх главе еквивалент једног батаљона, који би симболично потврдио да је присутна страна сила да гледа шта се ту дешава", каже Радић. 

И управо зато што је српска влада та која упорно тражи да се задрже снаге Кфора у што већем броју, ми имамо мали мит - стално се прећуткује колико се стварно налази припадника Кфора тамо, јер сумњамо с разлогом да је њих мање тамо него што би наше наше власти желеле с обзиром на задатке које обаљвљају те снаге, али на дужи рок гледано, Кфор ће завршити своје постојање као мисија, рекао је Радић.

"Хтели или не хтели у једном тренутку Албанци ће доћи до форме војске Косова", закључио је Радић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи