Вучић: Дугорочни мир од огромног значаја за цео регион

Председник Србије Александар Вучић поручио је да би дугорочни мир и стабилност били од огромног значаја за бољи живот грађана и економије региона, као и улазак Србије и других земаља Западног Балкана у ЕУ. Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди, мислим да ће остати без срца, поручио је француски сенатор Оливије Кадик.

Александар Вучић је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре са француским сенатором Оливијеом Кадиком са којим је, како је навео, више него икада раније разговарао о економији.

Кадика је Вучић описао као политичара посвећеног очувању мира и стабилности на Балкану, и политичара који одлично познаје регион.

"Разговарали смо о свим важним регионалним питањима, дијалогу Београда и Приштине, колико је потребно и лековито било за све нас да имамо дугорочни мир, стабилност који би значили боље животе, економије, улазак и Србије и других земаља у ЕУ. Добили смо пуну подршку сенатора Кадика на путу европских интеграција", нагласио је председник Србије.

Председник Србије је навео да је данас, много више него икада раније, разговарао са сенатором Кадиком о економији и економским односима две земље.

Истакао је да је улагање француске компаније "Ванси", која управља београдским аеродром, веома важно, јер је аеродром прво лице земље које сви виде када долазе.

То, према речима председника Вучића, представља огроман подстицај за друге француске инвеститоре.

Вучић је напоменуо да је Србија повећала трговинску размену са Француском у првих шест месеци за девет одсто и подсетио да је прошле године износила 995 милиона евра, изразивши уверење да ће свакако ове године прећи цифру од милијарду евра.

Открио је и да је сенатора Кадика изненадило када је синоћ разговарао са француским инвеститорима, јер је први пут видео људе из малих и средњих предузећа који показују значајно интересовање за улагање у Србију.

Вучић је истакао да је, што се нас тиче, Француска Србији пријатељ из давнина.

Подсетио је да се на Калемегдану ускоро открива реконструисани споменик, у чију реконструкцију су уложиле владе обе земље.

"Вечерашњи долазак унуке Франша Д'Епереа овамо показује да поново правимо односе који су блиски и говоре о заједничкој будућности, а не само прошлости две земље", истакао је председник Србије.

Кадик: Ценимо напоре ка ЕУ, чекамо вас у Европи

Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди, мислим да ће остати без срца, поручио је у Београду француски сенатор Оливије Кадик, наводећи да се изузетно цене напори које Србија улаже на путу ка ЕУ.

Кадик је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, истакао подршку Француске у изналажењу решења за КиМ које ће, каже, оснажити стабилност региона.

Француски сенатор је навео да су напори које Србија чини на путу ка ЕУ веома уочени и да су разговори које су имали омогућили да се "француски поглед на стање на Балкану даље развија".

Како је рекао, решавање разлика "између Србије и Косова" је важно за стабилизацију Западног Балкана и остваривање европских перспектива.

Поновио је подршку Француске том процесу и навео да подржавају напоре руководства обе стране да се дође до споразума и размотре све опције које ће довести до глобалног решења, а које ће оснажити стабилност региона.

"Изузетно сам срећан због онога што чините на овом пољу и дивим се вашој храбрости", рекао је Кадик, обраћајући се српском председнику.

Указао је и на речи једног писца који је рекао да су Париз и Берлин мозак Европе, али да се њено срце налази на Балкану.

"Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди мислим да ће остати без срца – чекамо вас сви са великим нестрпљењем", поручио је Кадик.

Навео је да је његов сектор пре свега привреда и економија и истакао значај доласка француског "Вансија" као партнера за београдски аеродром, али и учешће у процесу прераде отпада, и додао да је све више фирми из те земље које инвестирају у Србију, што у неком претходном периоду није био случај.

Кадик је рекао да је у последњих осам месеци осам компанија из Француске започело своје пословање и нагласио да су све оне 100 одсто задовољне и да су направиле одличан посао доласком у Србију.

То је оно што даје наду, али и даје потврду и подршку привреди Србије, закључио је Кадик.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво