Фридман: Границе већ мењане и нису свете

Идеална ситуација би била да Београд и Приштина постигну директан договор без треће стране, за Србију је битно да то питање што пре реши и крене даље, рекао је листу "Данас" амерички геополитичар и оснивач агенције "Стратфор" Џорџ Фридман и истакао да су границе Србије већ промењене током рата и да нема разлога да садашње границе буду свете.

Фридман је навео да је проблем за ту идеју то што Косово и Србија желе да окриве трећу страну за решење и неминовне уступке.

Навео је да је Косово имало историјски значај за САД, јер су први пут деловале самостално и да је то створило велику забринутост, али је нагласио да оно није више важно питање за САД.

Фридман сумња да ће се САД противити било којој идеји, укључујући и промену граница, ако то води стабилности и миру у региону.

"Шта Руси кажу, шта Руси могу да ураде и шта ће урадити веома су различите ствари. Имајући у виду садашње расположење САД, дубоко руско уплитање значиће и одговарајући амерички договор, што ће Србију ставити у положај жетона у игри на страни слабије стране", истакао је Фридман.

Фридман је оценио да Београд треба што пре да реши проблем са Приштином и да настави даље, додавши да су многе земље "дефинисане силом и неправдом".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво