Вучић: Желим да покушам да решим питање КиМ – знам цену

Председник Србије Александар Вучић поручује да је спреман и да зна колика се цена плаћа за храброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије.

Александар Вучић, који је обишао Клинички центар Србије пред почетак реконструкције, подсетио је да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих примера има и у земљи.

"Ушао сам у нешто што је најтеже, иако су људи говорили да их је баш брига. Онда су неки помислили да искористе то као прилику за долазак на власт, за пљачку, а све су радили са нејасном политиком, не чујем никаква решења. Довољно сам спреман и знам колика се цена плаћа за храброст, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, ма колико то било тачно, истинито и прецизно речено", објаснио је Вучић.

Указао је на пример председника РС Милорада Додика, који је, сматра Вучић, рекао све што је истинито о КиМ.

"Сваки нормалан и рационални човек би свако слово потписао. Међутим, нисмо увек рационални. Понекад волимо да себе лажемо, да нас други лажу, да живимо у свом свету. Ја ћу да се борим колико и докле могу", поручио је председник.

Рекао је да жели да остане записано у историји да је покушао да реши тај проблем.

"Мој мотив није новац, богаћење, већ покушај решавања проблема", нагласио је Вучић.

"Не везујем своју судбину за неке изборе, већ за будућност"

Председник Вучић је најавио да ће 9. септембра разговарати са српским народом на КиМ.

Напоменуо је ће са грађанима на Косову и Метохији разговарати о правцу којим држава планира да води косовску политику, и да ће се тим поводом тада и обратити српском народу на КиМ, али не да би им изнео некакав план, нити за сада жели о детаљима да говори, јер не би желео да руши могућност макар било каквог договора.

"Зато од мене нећете чути ниједан детаљ", рекао је одговарајући на питања новинара.

Како је навео, људи на КиМ могу да у будућности очекују много од своје државе, Србија ће тамо улагати, а он је, додао је, у преговорима с једном кинеском компанијом да отвори погон на северу Косова, али, како примећује, људи траже гаранције за посао који ће тамо организовати, а ми им те гаранције у овом тренутку не можемо обезбедити.

С друге стране, како је рекао, није му потребно да се било коме додворава износећи решења за Косово, јер, додаје, своју политичку судбину није везао за било које изборе, већ за будућност.

Подсетили су га, каже, на Милошевићеве поруке на Газиместану, и питали шта ће бити његове из Митровице.

"Нажалост, Милошевићева вероватно добра намера да заштити српске интересе претворила се у добром делу у своју супротност из много разлога, страног фактора, слабе економије у то доба... зато не може да носи заслуге, иако је несумњиво желео добро свом народу", приметио је Вучић

Истакао је да је његова намера да људима говори оно што не воле и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење.

Председник је поручио да ће то ће бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да фабрике и инвеститори могу да се доводе и на север и у друге делове КиМ.

"Желим да кажем да ми је важно колико ћемо људи моћи да запослимо, јер хоћемо још много фабрика да направимо, мада у ужасно тешким условима, то сви знате, мада неки не желе да чују, али желимо да извучемо највише што можемо у заштити територије, државних и националних интереса", поручио је Вучић.

Како је рекао, обраћање Србима на КиМ писаће колико од сутра, а нешто више знаће, додао је, након разговора у Бриселу, са "Европљанима и Тачијем", после пута у Кину, Америку...

То што ће рећи, поручио је, нада се да ће моћи у вредносном смислу да важи и за 50 и 100 година, а "не да то поједу неки следећи избори или нека ТВ емисија".

Вучић је рекао да неће да реагује на изјаве албанских политичара о "узимању Медвеђе", и поручио да у Приштини изјављују шта год желе.

"А да одговарам да на то да је предлог управљачког тима за ЗСО луд, па да хоће да узимају Медвеђу у којој је седам одсто Албанаца... или ауто-пут који ми градимо, нећу уопште да реагујем", нагласио је председник.

"Тек ћемо улагати на КиМ"

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, најавио је председник Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, и нагласио да ће држава улагати и плаћати запослене у здравственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа.

Болница у Митровици је, како је додао, оно што је увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност.

"Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо улагати", рекао је Вучић.

Поручио је да људи на КиМ по том питању могу да очекују много.

"Све што имамо, од Штрпца, Пасјана... болница у Косовској Митровици била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједна институција сем универзитета није функционисала", каже Вучић.

"Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравствeним и образовним институцијама и установама. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа. Ово сам наравно метафорично рекао", навео је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво