Вучић: За обнову КЦС 110 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у изградњу нове куле и реконструкцију постојећег објекта Клиничког центра Србије бити уложено око 110 милиона евра, те да ће се пацијенти убудуће лечити у велелепној згради са најбољом опремом, а лечиће их најстручнији лекари и медицинске сестре. Директор КЦС Милика Ашанин истиче да радови неће утицати на пацијенте.

Александар Вучић је, пред почетак грађевинских радова, рекао да је почетак обнове КЦС велики дан за Србију, јер се годишње у тој здравственој установи лечи око милион пацијената.

Захвалио се Европској инвестиционој банци за повољан кредит који је Србија добила за реконструкцију КЦС, али и обнову КЦ Ниш, КЦ у Новом Саду и КЦ у Крагујевцу.

Подсећа да је за израду мастер плана, идејног и главног пројекта било потребно 12 година.

"КЦС је највећа и најозбиљнија болница у региону. Када се заврши обнова он ће имати 150 лежајева у интензивној нези, са преко 1.200 лежајева", рекао је председник.

Како је рекао, здравство представља основни стуб животног стандарда, јер свако од грађана има потребу за лекаром.

Осим кредита, део новца је обезбеђен и из буџета Србије, а председник каже да су то обезбедили грађани Србије јер су разумели реформе у које је држава кренула.

Вучић је рекао да ускоро креће и реконструкција КЦ Војводина у Новом Саду, да се касни због пројекта у КЦ Крагујевац.

"Хоћемо да наши родитељи, наша деца имају најбољу услугу, а да лекари и сестре буду задовољни условима рада. Радови ће бити завршени при крају мог мандата, тако да ћу на крају мандата моћи да се похвалим нечим што је величанствено за нашу земљу. Ми се трудимо и успевамо и више од обећања које смо давали", рекао је председник.

Захвалио је министру Лончару на преданом раду и томе што су листе чекања, на којима је било 210.000 пацијената, данас сведене на 73.000 људи који чекају на дијагностику и операције и што је, како каже, све транспарентно.

Србија је, како је рекао, била на зачељу европског здравства, а данас је испред неких земаља ЕУ.

Пред почетак обраћања новинарима, Вучић је у шали лекарима поручио: "Мораћете да прегледате колико ми је висок шећер, много воде пијем."

"КЦС ће бити једна од највећих клиника у Европи"

Планирано је да радови буду завршени у наредне три године, а набавком најсавременије опреме Србија ће добити једну од највећих и најмодернијих клиника у Европи.

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће почетак реализације пројекта обезбедити грађанима нову димензију здравства у земљи.

"Дошао је и тај дан. Са овим пројектом грађани Србије добијају нову димензију лечења и ново здравство", поручио је Лончар.

Захвалио је председнику Србије на великој подршци и рекао да очекује да ће тако бити и убудуће када је реч о здравству.

"Сви ћемо заједно пратити радове на КЦС, а анализе докле се стигло са радовима пратићемо на свака три месеца", нагласио је Лончар.

Директор КЦС Милика Ашанин каже да је тај центар спреман за предстојећу реконструкцију и да радови неће утицати на рад те здравствене установе. 

Истиче да су дуго чекали на овај дан и да су у претходном периоду изгубили сваку наду да ће почети обнова. Нагласио је да је КЦС веома важан, с обзиром на то да се ту реализује 40 одсто здравствених услуга у земљи и да је сваки трећи пацијент из унутрашњости земље.

Ашанин је подсетио да је прва одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, да су радови почели 1976. године, а да је зграда Поликлинике отворена 1987. године.

Овај пројекат ће се, како каже, одвијати у две фазе.

Прва фаза трајаће 36 месеци и у тој фази ће већ бити добијена значајна здравствена инфраструктура, док ће у другој фази бити направљена озбиљна инфраструктура у оквиру које ће бити добијено 1.200 кревета, од тога 200 за интензивну негу, а 72 за дневну болницу.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да је почетак пројекта велики дан за Србију и да после 12 година чекања почиње обнова. 

Подсетио је да је крајем прошле године отворен КЦ Ниш, који је "ремек-дело у здравству" и да ће такав бити и КЦ Србије.

Подсећа да је обустављена изградња Поликлинике пре 20 година, да ће грађани добити сада завршених 30.000 квадрата и да ће држава у оквиру прве фазе уложити 70 милиона евра.

Навео је да Влада Србије већ реализује пројекат реконструкције јавних објеката и да је до сада већ обухваћено 100 градова и општина и да неће бити прекинут све док последња сеоска школа и амбуланта не буду обновљене.

Директорка регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре рекла је да су се они 2006. године обавезали да ће финансирати изградњу четири клиничка центра у Србији и да сада, после успешне јавне набавке, почињу радови у Београду.

"Када буду завршени радови, КЦС бити једна од највећих болница у Европи. То показује да се у Србији реализују и завршавају капиталне инвестиције и пројекти", закључила је директорка Негре.

Грађевински радови, како је најавио министар здравља Златибор Лончар, почеће у септембру. Уговор је потписан, а извођачи имају обавезу да до 24. августа доставе банкарску гаранцију Европској инвестиционој банци, која финансира пројекат.

Извођач радова биће конзорцијум који чине "ГХ Холдинг" и "Делта инжењеринг", а планирано је да радови буду завршени до 2022. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво