Селаковић: Косовско питање се решава сваког дана, немамо шта да чекамо

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић истиче да је питање Косова и Метохије најважнији и најтежи проблем, те да председник и Влада сваког дана раде на решењу. Истиче да више не сме да се чека, те да се Вучић залаже за решење којим ће се избећи рат у будућности.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је о разграничењу, које је председник Вучић поменуо као могуће решење за Косово, говорио још Добрица Ћосић, који је био председник СРЈ пре 26 година.

"То само говори колико је овај проблем дуготрајан, озбиљан и комплексан, а нисмо успели да га решимо на друге начине када смо били много јачи", рекао је Селаковић.

Додао је да ово није први пут да Вучић говори о разграничењу и указао на то да на нашу јужну покрајину пола света гледа на један, а пола на други начин.

"Имамо 95 посто становништва који неће, не желе да живе у држави Србији. У таквој ситуацији, у којој су нам 2008. оставили независно Косово, 2009. померили решавање проблема из УН у институције ЕУ, 2010. добили потврду легалности и легитимитета од стране МСП, у тим немогућим условима од председника Вучића, владе, власти, очекује се да се не урози наша економија, да се не угрозе инвестиције које долазе у Србију, да се не угрозе пензије и плате. Питам како", каже Селаковић.

Истиче да је председник Србије храбар човек, који се бори да добијемо – више.

"Шансе су 95 посто да решења неће бити и оних пет посто он излази са спремношћу да се дође до решења...", рекао је Селаковић.

Коментаришући реакције западних земаља, за које граница постоји још од 2008. године и које сматрају да овакво решење може да дестабилизује регион, Селаковић каже да је једини проблем то што председник неће да прихвати да је Косово независно "у овим границама у којима нам се намеће".

"А, притом се бори да свако добије више, од Српске православне цркве до сваког човека, да ли он живи у Штрпцу, Клокоту, Ранилугу, Грачаници, или у Метохији", рекао је Селаковић.

"Прошла су времена када је време радило за нас"

Говорећи о ставу оних који кажу да треба чекати, Селаковић је упитао – шта да чекамо?

"Хоћемо ли да чекамо да у тој ситуацији у којој забијемо главу у песак угрозимо и економију и радна места, а смањили смо за упола незапосленост коју су нам оставили они који су чекали... У 96 општина у Србији прошле године је од 80 до 100 посто већи број умрлих од рођених, хоћемо ли да чекамо због тога што не желимо да се на одговоран начин бавимо својом земљом, да гледамо како да млади не одлазе", упитао је Селаковић.

Истакао је да су прошла времена када је време радило за нас, те да смо опцију "Б", односно опцију чекања проверили претходних 19 година, јер смо чекали да нам неко други донесе решење.

"Председник Вучић се залаже за решење које избегава сваки рат у будућности, да нам сачува образ, достојанство, да свакоме одговори храбрo како је и одговорио за 'Олују', а да потури себе а не да жртвује нашу децу", рекао је генерални секретар.

Коментаришући оцене да је ово повољан тренутак, будући да администрација председника САД Доналда Трампа другачије гледа на ово питање, Селаковић је навео да "ствари нису исте као што су некада биле".

"Нисам у стању да процењујем игру тако великих играча као што су САД, које су изузетно важан фактор у решавању овог проблема, али и не желим да угрозим позицију наше државе", рекао је Селаковић.

Истакао је да смо некада били у много јачој позицији, а да не може да замисли како би то изгледало за 50 година.

"Имамо озбиљан проблем, треба да покушамо да га решимо. Одговорност и 'сва кривица' председника Вучића је у томе што је он изашао и рекао – људи ајде то да решимо, и мислим да је разграничење добар начин", каже Селаковић.

Додаје да је својевремено "прокоцкана шанса" у свакој ситуацији у којој је међународно право стајало на нашој страни.

"У чистом праву, имамо територију која је под спором, где немамо фактичку власт, где суди неко ко нам није наклоњен и са друге стране имамо грађане који хоће више посла, бољи животни станадард", рекао је Селаковић.

Истиче да се ово питање решава сваког дана.

"Председник Вучић, Влада Србије, вредно раде на решавању проблема, који је број 1 и најтежи проблем. Председник храбро искорачује у томе, не води се оним што људи воле да чују али што би резултирало све мањим бројем Срба на Косову и Метохији", каже Селаковић.

број коментара 18 пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2018, 18:32)
Dijana [нерегистровани]

KiM

Od tri resenja koja su nam preostala posle dugog izbegavanja resavanja pitanja KiM od strane prethodnih vlasti treba izabrati ono koje nas ne vodi u rat. Pitanje KiM rešiće samo hrabar čovek koji se bori za svoj narod.

(петак, 10. авг 2018, 15:58)
Slađa [нерегистровани]

Selaković za RTS

То што је Добрица Ћосић још пре 26 година говорио о разграничењу , говори колико је то озбиљан проблем . Председник Вучић се залаже за решење које избегава сваки рат у будућности , да нам сачува образ .

(петак, 10. авг 2018, 14:20)
anonymous [нерегистровани]

Milan

Selakovic je apsolutno u pravu. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i Vlada Srbije se svakog dana maksimalno zalazu i trude da pronadju najbolje resenje za nasu juznu Pokrajinu KiM i zele da osiguraju bezbednu buducnost za sve gradjane, buducnost bez rata.

(петак, 10. авг 2018, 13:53)
Воронцов [нерегистровани]

Утопијски погледи

Нико не може предвидети будућност и тврдити како некакав споразум заувек може решити све проблеме ?

(петак, 10. авг 2018, 13:04)
ddd [нерегистровани]

KiM

Dugo vremena se provlaci veliki problem oko KiM i jedino predsednik Vucic ima hrabrosti i zivaca da se bori

(петак, 10. авг 2018, 12:27)
anonymous [нерегистровани]

Postoje samo tri rešenja

Mislim da mi Srbi i nismo svesni da se nalazimo u prelomnom istorijskom trenutku. Postoje samo tri rešenja za Kosmet:
1) Prećutno priznanje Kosova (neometanje učlanjenja u međunarodne organizacije). Zauzvrat Srbi na Kosovu dobijaju ZSO, zaštitu imovine SPC i mogućnost da Srbi sa severa dobiju pravo na referendum za 20 godina (kada ih na Kosovu neće ni biti).
2) Istorijsko razgraničenje sa Albancima (rešenje pitanja imovine, uz ZSO i zaštitu imovine SPC).
3) Zamrznuti konflikt (status kvo)-Srbi čekaju bolje dane (koji neće doći), uz rizik da Albanci ne proteraju Srbe sa severa i zaokruže nezavisnost, a pri tome Rusija i Kina osim verbalne osude neće moći ništa da urade).
Nije mi jasno zašto se po ovom pitanju delimo. Zbog čega je opozicija i SPC za zamrznuti konflikt? Jedini način da izađemo iz ovog blata je istorijsko razgraničenje. Ako svet to neće onda preostaje zamrznuti konflikt ali treba biti spreman na prihvat Srba nakon nove Oluje.

(петак, 10. авг 2018, 11:51)
Гачанин [нерегистровани]

Косово и Метохија

Ако власт у Србији призна и делић самопроглашене државе Косово.... Оставиће у аманет унуцима ,да су они били ти, који су дали део државе, јер су они сматрали да тако треба. Пљунуће на све српске јунаке од Немањића до данашњих дана. Заборавиће се Вук Бранковић при овима данас....

(петак, 10. авг 2018, 11:46)
anonymous [нерегистровани]

re. Razgraničenje

Izgubljeno za vreme Turaka kazete? A da nije mozda oteto?
I onda je to po vama zavrsena prica? Nista od zelje da vratis svoje?
Blago vama sa takvim razmisljanjem.

(петак, 10. авг 2018, 11:37)
anonymous [нерегистровани]

kosovo

rat je zavrsen i sada svako ostaje na svojim pozicijama.to je sve proslost ovo mladih sto ima na balkanu bezi kuda god moze.ostat ce pusta teritorija.sve je to posledica nepametnih politika.

(петак, 10. авг 2018, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

resavanje

Pitanja Kosova je vec reseno, samo se trazi nacin kako ga servirati narodu.Ovde se vidi da narod spominje neku rezoluciju ,koja je davno prevazidjena.Zivi bili pa doziveli !