Вучић: Савет Србима на Космету да бирамо тренутак и потезе

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности да ће савет Србима на КиМ бити да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима. Истиче да неће бити тајних одлука и решења, као и да ће одговорност за решење косовског проблема морати да покажу сви грађани.

Вучић је подсетио да више од 1.930 дана приштинске власти нису испуниле своју обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

Истакао је да је Београд од Бриселског споразума дао све од себе да буде поуздан партнер не само Албанцима, већ и међународној заједници и ЕУ.

"Нажалост, Албанци, уз прећутну сагласност, односно без јасног противљења ЕУ, нису испунили једину обавезу, формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Навео је да је један пут да Срби сами то предузму, на чему би мало ко у свету могао да им замери ако се води рационалним аргументима.

"Ако би то урадили, постојала би опасност од једностраних акција Приштине, а многи са Запада би им пружили подршку, опасност од коначног обрачуна Приштине пре свега са севером КиМ и да мимо воље српског становништва уђу на север и преузму контролу над виталним објектима", рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву.

Управо зато, истиче, савет Србима биће да "пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима и значити гаранцију да можемо да очувамо мир, стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбедност".

Због тога ће Београд, истиче, наставити рад са Српском листом и представницима Срба са КиМ и српским народом и "знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права".

Рекао је да ће инсистирати на формирању ЗСО, указујући да због неформирања Срби не могу да остваре нека своја права, попут тога да предложи команданта регионалне полиције за север. 

Додао је да ће се радити на решењу проблема односа према СПЦ на КиМ и према формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима требало да буде 44.

"У зависности од тога хоћемо ли бити у прилици да понудимо решење косовског чвора, видећемо колико тих и таквих зона мора да буде, да сва имовина СПЦ мора да остане цркви и мора да буде недвосмислено гарантовано да припада Српској православној цркви Београд", рекао је Вучић.

Решавање питања имовине поделио је на четири дела: Приватна имовина Срба, имовина СПЦ, имовина приватних субјеката регистрованих на територији изван КиМ и имовина у власништву Србије на територији КиМ.

Истакао је да се поставља питање да ли нам је потребан покушај да дођемо до решења, јер смо далеко и да ли би нам то донело добро, или је боље да наставимо као до сада?

Рекао је да је његов став јасан и да није промењен од почетка. Каже да је решење неопходно и то што пре.

Прво, истиче да је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца и решење које би значило стварање неке врсте сигурности за грађане.

Друго, истиче председник потребно је постићи такву врсту стабилности да можемо да се посветимо економском напретку земље и да немамо отежавајуће факторе који нам данас и већ, читав век "стоје на рукама, ногама, леђима и врату", рекао је Вучић".

Треће, председник сматра да би се на тај начин поправиле стране инвестиције и да би имиџ Србије у свету био драматично поправљен.

И четврто, Вучић наводи и да је демографска слика Србије и Срба таква да ћемо, ако не решимо косовски чвор, имати за милион људи мање 2050. године него што бисмо имали ако бисмо то питање решили. Додаје да је то питање оптимизма нације и вере у другачију будућност. 

Председник истиче да је важно да људи разумеју да нам је потребно рационално и разумно решење које ће свако нормалан да схвати и разуме, да победе у овом послу нема већ да има будућности.

У прекретничком времену, како га оцењује председник, за решавање косовског питања прави ретроспективу односа Срба и Албанаца од 1878. до данас.

"Ми Срби говоримо да 600 година држимо КиМ под својом контролом, а ја вас питам како то да нам је конзул убијен 1890. године. Како то да су конзули били и Нушић, и Војислав Илић, и Ракић, где су били конзули, у својој земљи, на својој територији", упитао је Вучић.

"Нема безболног решења" 

Председник је рекао да је, када је постао премијер, донео важну одлуку да Србију поведе путем болних и тешких економских реформи.

"Изабрали смо тада много тежи пут од уобичајеног пута, свакодневног преживљавања, ишчекивања следећих избора и личног богаћења у међувремену", рекао је Вучић додајући да је то био пут оздрављења и напретка Србије са видљивим економским резултатима.

Када је из Немањине прешао на Андрићев венац обећао је, подсећа, да неће проћи пет година у нераду, већ да ће се бавити најтежим и најважнијим проблемима.

"Сматрао сам да је једно од кључних питања да зарад будућности Србије решимо питање КиМ и ни у једном тренутку нисам обећавао ни лако ни једноставно ни безболно решење, јер таквог решења, нити је било, нити га има, нити ће га бити. То могу неодговорни да обећавају. У Србији имамо много различитих ставова, неозбиљности не мањка, а површности више од свега", навео је Вучић.

Када су се доносиле тешке одлуке, наводи Вучић, разговарао је са народом.

"Као председник Владе и Републике нисам бежао од најтежих разговора. Ако мисле да ми је било лако у Косовској Митровици или Лапљем Селу, или не желе да виде истину или имају чудан поглед на свет који не могу да разумем", рекао је председник. 

Навео је да је обраћање питањем Међународном суду правде "ранија власт забила нож у срце свом народу". Указао је да Резолуција 1244 садржи и неповољне ствари по нас, које нисмо никада хтели да читамо нашем народу.

Вучић је подсетио да се у Резолуцији не помиње Србија, већ СРЈ, коју смо изгубили 2006. "мудром" политиком државног руководства Србије.

"Како смо успели, не разумем ни данас", додао је он.

Што се лоших ствари у Резолуцији 1244 тиче, указао је на Члан 3 у којем се потврђује одговорност СРЈ за кризу, позива да прекине насиље на КиМ, поверљиво започне повлачење снага.

"Највећи проблем по нас у 1244, а Албанци срећом нису знали да на прави начин то искористе, је Члан 11, у којем се оставља могућност да се грађани Косова изјасне о статусу на референдуму. Девет година од Рамбујеа Албанци без правно валидног референдума донели су одлуку позивајући се на одлуку из 1999. године, која је била противправна у сваком погледу", објаснио је он.

Вучић је указао да смо се после ми појавили и забили себи и сопственом народу нож у срце захтевом МСП, обраћајући се неодговорним питањем судијама које постављају земље које су у већини признале независност Косова.

Рекао је да се ми, у вези са Резолуцијом 1244 позивамо на континуитет Србије у односу на СРЈ, али нико то неће да слуша, колико год ми понављали.

"За разлику од њих који су ишли да се додворавају по центрима моћи, ја сам о резолуцији 1244 говорио и Пенсу, Меркеловој и Макрону. Све то има у службеним белешкама. Они ни да помену нису смели", рекао је Вучић.

"Много је урађено за Србе на КиМ" 

Председник је истакао да је држава много урадила и уложила за Србе на КиМ. Истакао је улагања у обнову образовних, здравствених и културних установа, али и у важне инфраструктурне и стратешки важне објекте на КиМ, уз увећање плата и пензија.

"Неки су нам држали придике, а видео сам да су се сви ујединили, од бивших министара у Тачијевој и српској влади, до многих других, који никога и ништа не представљају на КиМ, неке који су поставили границе на Јарињу и Брњаку и јурили Србе који су их рушили, да их хапсе и осуђују у централној Србији...", рекао је Вучић.

Навео је да су изграђене две школе, реновиран један факултет, Студентска поликлиника, 16 школа, седам обданишта, опремљене школе, болнице. Како је рекао, реновирано је и 20 амбуланти, изграђена болница и Дом здравља, уз набавку возила, санитетских и путничких, купљену медицинску опрему...

Додао је да је изграђено више стотина станова и кућа, гради се насеље Сунчана долина, подељен је грађевински материјал. Каже да је помоћ била и новчана, у пољопривреди, обновљене су цркве и манастири, њих 42, установе културе, а Срби на Косову и Метохији добили су увећане плате и пензије.

"Све то је држава обезбедила и због тога се нисмо много хвалили, али из овога се види како и колико држава брине о народу, грађанима и шта је то што још планирамо да урадимо", рекао је Вучић. 

"Увек сам тражио више за Србе" 

Председник је навео да, уколико неко жели решење, ЗСО ће морати да буде формирана. 

"А ако га не жели, онда ћемо остати у каљузи у којој ћемо се прегањати на овај начин свакодневно, као што смо то чинили до сада и чему се нећу нимало радовати", изјавио је Вучић.

То је рекао поводом медијских навода да је канцеларка Ангела Меркел предочила Београду план ЗСО плус.

"Неки су обмањивали јавност говорећи како смо ми причали народу бајке. Нисмо никада. Напротив, увек смо говорили да је тешко и увек сам говорио да им (Албанцима) не верујем ништа. Овде је највећи проблем у онима који су били гарант спровеђења тог споразума", нагласио је Вучић на конференцији за новинаре.

Навео је и да је добио више планова и "ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда", али, не и план од немачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спкулишу медији.

"До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе", поручио је Вучић.

Каже и да су сви планови које је добио бољи од свих претходних.

"Више планова сам добијао. Није Меркелова излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем", навео је председник.

Вучић је одговарао и на питања новинара о присуству црногорског представника на прослави годишњице "Олује" у Книну, као и о разговору са потпредседницом владе и функционерком СНС-а Зораном Михајловић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво