Вучић: Трудио сам се да са Црном Гором имамо најбоље односе

Председник Србије Александар Вучић је, на конференцији за новинаре, прокоментарисао присуство црногорског представника на прослави "Олује" и Книну.

"Хвала вам, пријатељи, како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интересима", рекао је председник.

Како је рекао, трудио се да с Црном Гором имамо најбоље односе.

Подсетио је да је црногорски премијер Душко Марковић током посете Београду рекао да ће његова земља у свакој прилици, а посебно о присуству догађајима, о важним датумима, да се консултује са српским руководством. Подсетио је и на црногорске официре у саставу Кфора.

Вучић је изјавио и да разуме хистерију у Хрватској после његовог обраћања у Бачкој Паланци 4. августа, јер је изрекао ствари које они не желе да чују.

"Погледајте њихове новине... Има више мојих слика него Колиндиних и Пленковићевих", приметио је Вучић.

Додао је да су све успели, да треба погледати изјаве које је дао Фрањо Туђман 1995. године у јулу и да се види да су остварили све што су желели против Срба, а при свему томе изигравају жртву.

"Све су остварили што је Туђман причао. И онда се појави малени Вучић из те мале поражене Србије, који говори ствари које они не желе да чују", рекао је председник Србије.

"Обавеза да се говори о страдалим Србима"

Вучић је истакао да има обавезу према Србији и њеним грађанима да се ствари не забораве, да говори о пострадалим Србима, о прогнанима, да не дозволи манипулацију бројем жртава, да се не избрише из колективног сећања највеће страдање Срба у Другом светском рату, нити Јасеновац, Јадовно, јаме у које су Срби бацани...

"Жао ми је што је неко љут, јер сам нешто назвао погромом, жао ми је што сам рекао да је Никола Тесла био Србин, који би такође био убијен да се 1943. године нашао у Лици, у Теслама, као што су убијени они који су ту живели. Жао ми је што су то чињенице...", истакао је Вучић.

Како је рекао, неки мисле да Србија може и треба да постоји само као потпуно унижена, прегажена и као земља која ће у наредних 50 и 100 година да носи жиг срамоте на свом челу, јер су они тако одлучили.

"Као земља која не сме никада да подигне глас, земља и народ који морају да се праве да не виде ништа, која мора да прихвата додељену улогу, не само пораженог, већ улогу лошег, злог злочиначког и зликовачког, а да свој народ никада не виде", истакао је Вучић.

Назначио је да Србија, за разлику од других, зна да су и неки са српским именом и презименом чинили злочине, а да су такви осуђени или им се суди, а да неки други, они који имају другачије име и презиме и веру, нису то урадили за једнаке или још страшније злочине почињене над Србима.

Председник Србије је рекао да ће свако ко се бори за интересе Србије бити мета.

"А ја сам превише стар да бих био уплашен", закључио је Вучић.

"Још бих рекао о прослави Олује да сам погледао дан раније"

Вучић је рекао да на хајку против њега у хрватским медијима одговара мирноћом, да од разговора са онима који другачије мисле никада не бежи, "а ко год хоће да дође у Србију добродошао је, они који то не желе – не морају".

Вучић је тако одговорио на питање и писању медија у Хрватској и о томе да њихова председница наводно неће доћи у посету Србији.

Нажалост, рекао је председник, "наши односи нису били топли ни раније и то", како је навео, не због одлуке Србије, већ због перманетног вођења политике против нас.

"Моја жеља за све бољим односима остаје, нећу да их молим због хајке коју воде против мере. Уместо да погледају добро шта смо урадили. Јер, све сам рекао на пристојан начин, не користећи фашистичке поздраве, што не могу да кажем да није био случај и у Глини и у неким другим местима", навео је председник.

Додао је: "Замислите кад бисмо ми позивали сваког дана, рецимо, Томислава Жигманова, да нам каже да ли је за дом спреман или није, подржава ли продају књига Павелића...али ми то никад не бисмо питали, хоћемо да се сви Хрвати осећају добро, а не у позицији у којој је преосталих 126 хиљада Срба од 626 хиљада, колико их је било пре 'Олује'".

Побољшање положаја хрватске мањине

Вучић је навео и шта је све у Србији урађено након његовог договора са хрватском председницом, а у вези са побољшањем положаја хрватске мањине у Србији.

Поменуо је, између, осталог, да је у току или већ реализовано све садржано у 24 њена захтева, а то су мост у Моноштору, учешће Хрвата у органима покрајинске власти, њихово укључење у полицију у срединама где чине већину житеља, постигнут је споразум о избору лектора за хрватски језик на Универзитету у Новом Саду, настављено је с проширивањем образовних профила у средњим школама, а процедура за основне је у току, обнавља се дом културе у Таванкуту...

"Ради се на обележавању места страдања Хрвата у ратовима деведесетих на подручју Србије, али спорни су захтеви за постављање биста неким хрватским свештеницима. Срби, наиме, тврде да је реч о људима који су отворено били на страни усташа, док хрватска страна то негира, па гледамо како да то решимо", рекао је Вучић.

Све што је набројао, каже, ствари су којима се поноси, а све што је рекао у Бачкој Паланци током обележавања страдања Срба у "Олуји", како је рекао, пажљиво је писао и поновио десетак пута пре читања...

"И увек бих то исто поновио, али можда бих продужио још нешто о начину како се славила 'Олуја' у Хвратској да сам могао да погледам све то дан раније", поручио је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво