Британија није ставила Косово на дневни ред СБ УН

Велика Британија, председавајућа Савету безбедности УН у августу, није ставила Косово на дневни ред тог тела. Амбасадорка Британије у УН Карен Пирс каже да "иако питање Косова остаје важно, оно не захтева више редовне седнице". Шеф српске дипломатије Ивица Дачић наводи да је тај потез Лондона усмерен против интереса Србије.

У програму рада који је објављен на сајту Уједињених нација нема Косова.

Савет безбедности УН, којим током августа председава Велика Британија, "прескочио" је расправу о Косову пошто су на претходној седници, средином маја, представници Шведске, Британије, Француске, САД, Пољске и Холандије навели да је време да се промени формат расправе о косовској кризи у седишту УН.

Промени формата одржавања седница Савета безбедности УН оштро су се супротставиле Русија, Кина и Србија.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је јуче за РТС да о ситуацији на Косову и Метохији мора да се расправља као и до сада у Савету безбедности УН. Тада је истакла да је намера Лондона "политички неискрена".

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за Вечерње новости да се Британија овим поступком ставила на страну Приштине. Шеф српске дипломатије рекао је за Танјуг да је тај потез усмерен против интереса Србије.

Савет безбедности УН од јуна 1999. године, када је усвојена резолуција 1244, редовно разматра извештаје генералног секретара светске организације о стању на Косову.

Ово ће бити први пут за 19 година да најмоћније тело светске организације неће расправљати о ситуацији на Косову дуже од три месеца.

Према слову резолуције 1244, генерални секретар УН мора редовно да обавештава Савет безбедности о развоју ситуације на Косову. Први такав извештај поднет је најмоћнијем телу светске организације месец дана по усвајању резолуције.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је, иначе, у извештају који се односи на развој догађаја на Косову од средине априла до средине јула, упозорио да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Косову, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније.

Осим иницијативе за промену формата одржавања седнице Савета безбедности, политичка координаторка мисије САД при УН Ејми Тако је на претходној седници критиковала нови буџет Унмика, тврдећи да 38 милиона долара издвојених за рад ове мисије "нема смисла". 

Представници Приштине на седницама Савета безбедности већ неколико година траже укидање Унмика, што подржава неколико западних сила, али је такав развој ситуације без промене резолуције 1244 или доношења нове практично немогућ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво