Гојковићева и Јоксимовићева са председником парламента Кипра

Кипар поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и даје подршку европским интеграцијама, изјавио је председник парламента Кипра Деметрис Силурис после састанка са председницом Скупштине Мајом Гојковић. Силурис се састао и са министарком европских интеграција Јадранком Јоксимовић.

Маја Гојковић и Деметрис Силурис потписали су Меморандум о сарадњи који ће, према оцени председника парламента Кипра, омогућити бољу сарадњу две скупштине.

Захвалио је на могућности да се на Посебној седници Скупштине Србије обрати народним посланицима и грађанима наше земље.

Гојковићева је на заједничкој конференцији за новинаре захвалила Силурису што је прихватио позив, наводећи да је између Србије и Кипра отворено ново поглавље билатералних односа, те да је потписивањем Меморандума о сарадњи унапређена сарадња две државе, парламената и одбора, посебно за спољне послове и европске интеграције.

Наводећи да су прошле 24 године од последње посете председника парламента Кипра, Гојковићева је приметила да је данашња посета историјска.

Позвала је Силуриса да у фебруару 2019. године присуствује парламентарној скупштини Медитерана у Београду и додала да је са колегом са Кипра разговарала о различитим питањима као што је економска сарадња, те захвалила на подршци коју даје Србији на путу ка Европској унији и њиховој влади која је изнела став да је Србија следећа земља која ће постати чланица ЕУ.

Захвалила је Кипру и на ставу у вези са КиМ, као и што не гласа против интереса Србије у међународним организацијама.

Како је рекла, Србија подржава територијални интегритет Кипра који може да рачуна на подршку Србије по важним питањима.

"Конкретна сарадња Србије и Кипра у ЕИ"

Са председником Представничког дома Кипра Деметросом Силурисом састала се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић-

Они су разговарали о билатералним односма, наставку приступања Србије ЕУ и сарадњи у том процесу, реформама које се спроводе током европских интеграција, приликама у региону и другим актуелним питањима.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на принципијелном и доследном ставу којим Кипар потврђује поштовање територијане целовитости наше државе и досадашњој помоћи и подршци коју нам пружа у процесу приступања ЕУ.

Министарка, која се недавно, током билатералне посете тој држави састала са шефом дипломатије Никосом Христодулидесом, поновила је да је Србија заинтересована за експертску и техничку помоћ Кипра у процесу интеграција.

Министарка европских интеграција очекује да током аустријског председавања Саветом ЕУ отворимо поглавља за која будемо спремни.

Оценила је да би то, као и до сада, била потврда да ЕУ вреднује активности Србије током евроинтеграција, али и наше опредељености да спровођењем реформи и применом европских норми направимо државу која ће бити по мери грађана - правну и правдну, социјално сигурну, економски стабилну, модерну и развијену државу.

Јадранка Јоксимовић и Деметрос Силурис сматрају да је стабилност предуслов мира, сарадње и развоја и да би и остали - конкретно, а не само вербално, требало да је афирмишу. Истакли су и да се стабилност региона одражава и на стабилност Европе.

Деметрос Силурис потврдио је да ће Кипар наставити да подржава и територијалну целовитост и европске интеграција Србије.

Уверен да би искуства Кипра у том процесу нама била посебно драгоцена и да ће допринети квалитету наставка приступања, он је рекао да на европском путу можемо рачунати на сву техничку и експертску помоћ.

Прецизирао је да Србија, односом који има према европским интерацијама, успехом реформи, али и приступом проблемима са којима се сусреће ЕУ, најозбиљнији кандидат за чланство.

Јоксимовићева и Силурис констатовали су да су односи две државе веома пријатељски и блиски и као такви пример осталима, без отворних питања и са јасном позитивном перспективом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи