Београд није одобрио посету Пацолију

Најављена посета Беџета Пацолија Новом Пазару није одобрена. Београд је послао негативан одговор на тај захтев, будући да по Унмик привременом уставном оквиру, Косово нема министарство спољних послова, па је самим тим заузет став да се споразум о посетама званичника не може применити у случају Пацолија. Бошњачко национално веће отказало је свечану седницу и трибину у Новом Пазару.

Министар одбране Александар Вулин каже да боравак Беџета Пацолија као министра спољних послова такозваног Косова није предвиђен Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Влада Републике Србије није одобрила долазак и сваки покушај његовог доласка би био илегалан, а зна се како се поступа са онима који илегално покушавају да дођу на простор међународно признате, суверене земље каква Србија јесте", истакао је Вулин.

Замолио бих, додао је, да се не праве никакве паралеле са понашањем приштинских власти.

"Немојмо заборавити, ми смо држава, међународно призната држава, а Косово и Метохија су територија под привременом управом УН, у складу са Резолуцијом 1244. Немојмо да правимо никакве паралеле. Пацоли као министар иностраних послова не може да дође на простор Републике Србије, из простог разлога што ни Резолуцијом 1244 ни одговарајућим документима Унмика није предвиђено да постоји било какав министар спољних послова", рекао је Вулин.

Беџета Пацолија је у својству министра спољних послова у Нови Пазар позвао Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа.

Премијерка Ана Брнабић је упозорила челнике БНВ-а да поштују законе своје државе, а пре свега Закон о националним саветима националних мањина, који забрањује члановима Савета да се баве политиком.

Потпредседник Владе Расим Љајић сматра да би посета нарушила стабилност новопазарског краја. "Tипична балканска политика, која је садржана у синтагми 'инаћење на властиту штету'. Не видим други смисао посете, позива", рекао је Љајић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја сматра неприхватљивим позив који је БНВ упутило директорима образовно-васпитних установа у Новом Пазару, уз најаву доласка Беџета Пацолија у Нови Пазар у својству званичника непризнатих приштинских власти. 

У међувремену, Бошњачко национално веће отказало је свечану седницу и трибину у Новом Пазару на којој је данас требало да говори Беџет Пацоли. Сви догађаји планирани за данас су отказани, речено је Фонету у БНВ-у. 

Медији су раније пренели да би Пацоли могао данас да борави у Новом Пазару, али једино у приватној посети и у својству обичног грађанина. 

Међутим, приштински портал Индекс онлајн пише, позивајући се на изворе из Пацолијевог министарства, да је он одустао од данашње посете Новом Пазару.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво