Михајловић: Зашто је проблем да папа дође у Србију?

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да не види у чему је проблем да папа Фрања посети Србију, имајући у виду да је наша земља секуларна држава, али и то да Ватикан није признао независност Косова.

"Зашто је проблем да папа дође у Србију? Да ли то значи, ако кажем да немам ништа против да дође у Србију, да ја мање волим Србију и да сам издајица српског народа? Једно је однос СПЦ и Ватикана и они треба да граде однос на својим узајамним односима и плановима. Мислим да држава ту не треба да се меша", рекла је Зорана Михајловић новинарима коментаришући изјаву бившег председника Томислава Николића о евентуалној посети папе.

Нагласила је да је Србија секуларна држава и да ми, с обзиром на то да нас има свега седам милиона, немамо права да стављамо забране онима који желе да посете нашу земљу.

"И та стална потреба да у земљи правимо поделу на издајнике, победнике, веће патриоте и мање. Мислим да је то лоше за наш мали народ од седам милиона људи, хајде да престанемо да се делимо", поручила је Михајловићева.

Бивши председник Томислав Николић рекао је у позиву папи Фрањи 2016. да посети нашу земљу да га зове искључиво у својству председника Србије и то ако дозволи СПЦ.

"Ватиканска администрација је у једном моменту пренебрегла мој изричит и јасно изнет став да до посете папе не може да дође пре него што за њу буде добијена сагласност и Српске православне цркве", рекао је Николић.

Чим је обавештен о томе да ватикански представници долазе у Србију у јануару 2016, како би припремили посету папе коју он планира за мај исте године, Николић је реаговао.

"Реаговао сам одмах и подсетио их да до посете, па самим тим и њене припреме, не може да дође без сагласности СПЦ", изјавио је Николић поводом навода о отказивању посете папе Фрање нашој земљи, о чему је први пут у јавности недавно говорио шеф дипломатије Ивица Дачић.

Николић, како се наводи, оцењује да је Дачић, из њему познатих разлога, "начинио по државу штетан, недипломатски потез, износећи у јавност део преписке председника Србије са поглаваром Римокатоличке цркве".

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 23:01)
anonymoussrboljub [нерегистровани]

Ej bre

 kad Crkva resi tada papa moze doci u Srbiju.

(четвртак, 12. јул 2018, 22:06)
anonymous [нерегистровани]

Jasenovac

A zasto je papi, i ovom sada i papama pre njega, problem da odvoje malo vremena pa da prvo svrate do Jasenovca pa tek onda da dodju u Srbiju? A komentari tipa 'papi treba pokazati dokaze o ustaskim zlocinima' ne piju vode, zato sto Vatikan itekako dobro zna sta se desavalo na ovim prostorima za vreme drugog svetskog rata.

(четвртак, 12. јул 2018, 20:59)
anonymous [нерегистровани]

Papa treba da dođe u Srbiju i da se sretne sa našim patrijarhom.

Veza sa Vatikanom može pomoći Srbiji u stvaranju tačne slike o Srbiji, a ne one odvratne koju su pravili Amerikanci devedesetih. Papi treba pokazati dokaze o ustaškom zločinu za vreme 2.sv.rata.

(четвртак, 12. јул 2018, 20:58)
anonymous [нерегистровани]

Секуларна држава

Ако је секуларна, зашто зовете папу? Зваће га Патријарх српске цркве, када и ако за то дође време. 

(четвртак, 12. јул 2018, 18:47)
MrkDjok [нерегистровани]

Stepinac

Sve dok Vatikan pokusava da Stepinca proglasi za sveca, ne moze drugacije.

Prvo da svrate do Jasenovca, pa onda u Beograd.

(четвртак, 12. јул 2018, 18:15)
Djordje [нерегистровани]

Papa

Papa je verski poglavar katolika . Radi toga se sve treba pitati poglavar SPC a ne političari. Tako da zaista političari ne pravite buku u vezi posete pape Srbiji.

(четвртак, 12. јул 2018, 17:39)
Dalmatinac [нерегистровани]

Papa

Papin put do Beograda ide preko Jasenovca. Taj stav je veoma poznat.