Исправка агенције "Танјуг" о изјави Роуз Готемилер

Агенција "Танјуг" понавља изјаву заменице генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер, са комплетним цитатом онога што је Готемилер рекла на тему "косовских оружаних снага".

Роуз Готемилер рекла је да процес у вези са косовских оружаним снагама мора бити у складу са косовским уставом.

"Такође је веома важно да Косово настави са својим ваним реформским процесима, а то укључује потпуно професионалне снаге безбедности и напредак. НАТО је увек заузимао став да, када је реч о косовским оружаним снагама, овај процес треба спроводити на уставни начин, према посебним уставним процедурама. Наставићемо да радимо са званичницима на Косову у вези са овим питањем. Са Самита ћете видети документе, који ће у наредним данима изаћи, да настављамо да подржавамо операције КФОР-а на Косову. Мислимо да су они веома важни за наставак јачања безбедности у региону, али и за помоћ у изградњи професионализма у оквиру снага безбедности на Косову", рекла је Готемилер Танјугу пред самит НАТО-а у Бриселу.

Како је објаснила, безбедносне снаге би могле бити важне за наставак јачања безбедности у региону, што би их учинило професионалнијим.

На питање о тужбама које се у Србији припремају у вези са коришћењем осиромашеног уранијума, Готемилер је рекла да је свесна да у Србији постоји и даље забринутост и да то треба разумети, али научни докази из 2001. године не указују на здравствене и безбедносне проблеме у вези са осиромашеним уранијумом:

"НАТО велику пажњу поклања здрављу, и због тога смо, још 2001. године, успоставили комитет у вези с тим, како бисмо спровели темељну научну истрагу. И УН је 2001. године спровео сопствену научну истрагу о овом питању. Докази показују, из наше перспективе, да стварно нема ефеката по здравље и безбедност од осиромашеног уранијума", рекла је Готемилер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво