Лидери Западног Балкана на самиту у Лондону

Самит лидера Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса одржава се у Лондону. Берлински процес почео је пре пет година на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел. Стицајем околности, домаћин самита о придруживању Европској унији је земља која је и званично напушта за девет месеци.

Први дан самита у хотелу на некадашњим лондонским доковима посвећен је безбедности и грађанском друштву. О првој теми регионални министри унутрашњих послова, укључујући и српског министра Небојшу Стефановића, разговарали су на одвојеној локацији без присуства новинара.

О другој су министри спољних послова Западног Балкана говорили на двочасовном панелу. Придружиле су им се колеге из ЕУ, предвођене министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном.

Он је најавио да ће влада Терезе Меј за обуку и отварање радних места за младе Западног Балкана у сектору информационих технологија и дигитализације издвојити десет милиона фунти.

Земље региона биће укључене и у британску глобалну шему предузетништва, најавила је британска министарска трговине. Тим поводом у Лондону борави двадесетак предузетника из региона.

Шема је вредна три милијарде фунти, што је више него што Немачка, Француска и Ирска заједно улажу у иностранству.

Данашњи самит завршава се заједничком конференцијом за новинаре Бориса Џонсона и са колегама из Немачке и Пољске. 

Другог дана, у уторак, британска премијерка Тереза Меј биће домаћин лидерима влада западнобалканске шесторке.

Чини се парадоксално да је Лондон домаћин самита посвећеног јачању Европске уније и са земљама Западног Балкана у њој, и то само девет месеци пре него што ће званично напустити исту ту унију.

Међутим, одлука да Лондон буде један од домаћина донета је пре Брегзита, а и сами британски званичници кажу да на овај начин желе да пошаљу политичку поруку да, иако Лондон напушта Европску унију, не напушта Европу и жели безбедан, стабилан, економски развијен регион Западног Балкана.

Притом, навели су да је спољнополитички интерес Велике Британије да подржава напоре Србије и других држава региона да постану чланице ЕУ.

Ово је пета година заредом да се самит одржава и очекују се конкретна решења да би скуп имао смисла.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је уочи самита за РТС да је, осим конкретних пројеката, суштина састанака у оквиру Берлинског процеса и показивање да је тема проширења ЕУ и даље актуелна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара