Дачић уочи самита у Лондону: Порука да је проширење ЕУ и даље актуелно

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је суштина састанака у оквиру Берлинског процеса, као што је предстојећи самит у Лондону, осим конкретних пројеката и показивање да је тема проширења ЕУ и даље актуелна.

Лондонска конференција у оквиру Берлинског процеса одржава се сутра и прекосутра а Ивица Дачић је већ стигао у Лондон и током поднева је обишао гроб Карла Маркса на Хајтгејтском гробљу у северном Лондону.

Дачић је за РТС рекао да он и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић сутра имају састанке са министрима унутрашњих и спољних послова. Након тога уследиће централни самит премијера са шефовима држава и влада неких земаља ЕУ.

"Овога пута се Велика Британија труди да се то не односи само на економију или на, како се то често зове – 'conectivity', односно повезивање, већ да ту мало постоје и политичке теме као што је то помирење у региону, нестала лица", каже Дачић.

Додаје да је централна ствар код свих самита то што је покренута иницијатива и што се неко сетио да покаже да је проширење ЕУ на Западни Балкан и даље присутно на агенди. Дачић истиче да ту велику захвалност дугујемо немачкој канцеларки Ангели Меркел.

"Из наше перспективе ми често не видимо да постоји велики отпор томе у ЕУ. Да исто као што у нашим земљама можда постоји један замор од сталног одлагања проширења, односно замор од сталних реформи, тако у земљама ЕУ постоји један замор од проширења у смислу тога да земље размишљају да ли је то у њиховом интересу", каже Дачић.

Истиче да и даље постоје различити ставови и да се износе идеје да треба зауставити даљи пријем нових чланица у ЕУ.

Због тога је, поручује Дачић, за Западни Балкан а у овом случају конкретно за Србију и Црну Гору, од великог значаја била идеја да се 2025. година дефинише као неки оквирни термин за могуће приступање.

"Суштина ових самита јесте, осим одређених конретних пројеката који доприносе развоју наших политичких и економских односа у региону, да покаже да је та тема и даље актуелна", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је навео да је најављено да ће следећи самит бити у Пољској и да ће се Берлински процес наставити.

После министарског састанка у понедељак, лондонска конференција кулминира у уторак састанком премијера свих балканских држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво