Папуа Нова Гвинеја шеста земља која је повукла признање Косова

Шеста земља која је повукла признање независности Косова је Папуа Нова Гвинеја, сазнаје РТС.

Министар спољних послова Ивица Дачић показао је на конференцији за штампу у Суботици, поводом годину дана рада Владе, званичну ноту Папуа Нове Гвинеје.

Истакао је да шест земаља које су повукле признање Косова имају укупну површину 800.000 километара квадратних, што је десет пута више од Србије и 25 милиона становника.

"Веома често се са ниподаштавањем односимо према тим земљама, говоримо да су оне мале и небитне. Како су биле битне кад су признале Косово, а сад кад га повлаче нису битне... ово је велики успех за нашу државу", рекао је Дачић.

Истакао је да ће Србија наставити са тим радом без обзира на то са коликим притисцима се суочавамо.

"Не боримо се ми против Приштине, знате и ви против кога се боримо, њихових ментора и заштитника који чим ми добијамо овакве ноте, сад очекујем да ће да отпутују на Папуу да виде да ли су стварно повукли. Ми зато шаљемо министра пољопривреде Бранислава Недимовића у понедељак у Либерију јер морамо да се боримо на све стране", рекао је Дачић.

Зато ће министар пољопривреде Бранислав Недимовић у понедељак ићи у Либерију, јер морамо да се боримо на све стране, додао је Дачић.

"Пацоли и остали пишу различите твитове, демантују, лажу. Имамо ноте од шест држава којима повлаче признање Косова као независне државе и поштоваће резултате, преговоре и договоре дијалога у Бриселу. Мислим да је то велики допринос, од тих шест земаља пет је то урадило у време ових годину дана рада Владе", рекао је Дачић.

У ноти коју је Србија примила од Папуа Нове Гвинеје (ПНГ) подсећа се да је та земља право на независност Косова признала у октобру 2012. године.

"Међутим, имајући у виду тренутне и преовлађујуће околности, ПНГ увиђа да се дијалог између Београда и Приштине сада води под покровитељством Европске уније и да је тај дијалог достигао напредну фазу на путу ка одређивању коначног статуса Косова", наведено је у ноти, сазнаје РТС.

У том смислу, напомиње се, препознајући напоре обе стране, ПНГ сматра да је најисправније да заузме неутралан став све док две стране не нађу мирно и трајно решење.

"Као резултат оваквог става, сва писма-обавештења која је ПНГ издао у октобру 2012. и којима се признаје независност Косова се одмах поништавају, све док се не заврши преговарачки процес и стране се договоре око коначног статуса Косова, под покровитељством ЕУ и УН, у складу са поменутом Резолуцијом 1244 СБ УН", истиче се у ноти.

Осим тога, додаје се, ПНГ ће пружити пуну подршку обема странама гласањем у УН за споразумна решења, у складу са поступањем УН која проистекну из рада који је тренутно под покровитељством УН.

Министар спољних послова рекао је прошле недеље да је 27. јуна мејлом добио ноту државе која повлачи признање Косова, али тада није желео да обелодани о којој се земљи ради.

Дачић је тада објаснио да није реч о "афричкој, већ о земљи која је по површини пет пута већа од Србије, и која је пре шест-седам година признала Косово". 

Папуа Нова Гвинеја се налази у Југоисточној Азији, на источној страни острва Нова Гвинеја. Западни део острва припада Индонезији. Држава Папуа Нова Гвинеја обухвата Бизмарков архипелаг, острво Бугенвил и око 600 меланежанских острва.

Та земља је Косово признала 2012. године.

Иначе, до сада је укупно пет земаља повукло своје одлуке о признању косовске независности – Либерија, Суринам, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(петак, 06. јул 2018, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Samo tako

Malo po malo...Sada samo treba jedna malo jaca zemlja da povuce. Doce i to vreme

(петак, 06. јул 2018, 02:51) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke

G Dacicu na upornosti i rezultatima,nastavite tako samo dalje.

(петак, 06. јул 2018, 01:23) - Miroslava Stäheli [нерегистровани]

PECAT!!!!!

Postovani-a, na ovom formularu, nalazi se utiskano, specijalno, drzavni institucioni znak, u gornjem delu ovog dokumenta!!!! U ovakvom slucaju u mnogim zemljama, nije pootreban PECAT!!!

Sa postovanjhem,
Miroslava

(четвртак, 05. јул 2018, 23:15) - anonymous007 [нерегистровани]

Region

Povlace priznanja Liberija i Nova Gvineja a Crna Gora i Severna Makedonija ni ne razmisljaju o povlacenju. Sramno

(четвртак, 05. јул 2018, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Pecat

A gde je pecat? :)

(четвртак, 05. јул 2018, 23:13) - Tom L'Orizi [нерегистровани]

Potpis

Nije tačno da je potpis prevazidjen. Diplomatska nota "ovakvog" znacaja prosto ne sme biti nepotpisana a toboze dolaziti iz Ministarstva Vanjskih Poslova i Trgovine Papua Nove Gvineje.

Ovaj papir nema nikakav 'Reference' niti protokol nit se poziva na bilo kakve akte. Još i nema nikakav potpis.

Takozvani "the official heading" se moze skinuti sa bilo kojeg onlajn obrazca i staviti na papir. A takodje, veb stranica Ministarstva Vanjskih Poslova i Trgovine Papua New Guinea nema nikakvu informacioni o ovoj odluci - sto je veoma neobicno.

(четвртак, 05. јул 2018, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Лажну државу КиМ не признаје знатно више од пола човечанства

Не признају их Кина, Индија, Русија, државе ЗНД, већи број афричких и арапских земаља идр. Само Кина и Индија су скоро пола човечанства. Није ту проблем у признању, иако је и оно битно. Проблем је што Србија нема контролу над КиМ нити механизме да ту контролу икада поврати. Тако да иако је рад МИП-а у Београду за сваку похвалу, то ће тешко променити "стање на терену".

(четвртак, 05. јул 2018, 22:06) - Tomo [нерегистровани]

Anketa

Proveriti anketom, na ulici, dali 0,001% stanovnika Srbije zna da postoji drzava Papua.

(четвртак, 05. јул 2018, 20:54) - Tomislav Mitrovic [нерегистровани]

Potpis

Prijatelju potpis je odavno u svetu prevazidjen. Ako je zavedeno u akte ima proprartni broj to je dovoljno. 

(четвртак, 05. јул 2018, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

1244

U pravu ste, pogrešio sam. Slovačka od samog početka nije priznala Kosovo