Још једно повлачење признања Косова

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је да је још једна земља повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије, али да ће име те државе објавити идуће недеље, додајући само да није држава из Африке.

Ивица Дачић је, на ванредној конференцији за новинаре, казао да је позвао медије како би обавестио да је још једна земља "признала да је погрешила", и да је поништила признање које се догодило пре шест или седам година.

То је, према његовим речима, земља која није у Африци и која је по површини пет пута већа од наше.

"Када будем добио званичну ноту из наше амбасаде, онда ћу објавити име те земље", рекао је Дачић.

Додао је да су све земље које повлаче признање изложене великом притиску западних земаља.

Истакао је да су активности које води Србија на плану повлачења признања једностарно проглашене независности Косова тешке, јер нам у тој ствари противник није Приштина, већ западне земље.

"Не постоји ствар која више смета у овом тренутку западним земљама него што је то повлачење признања Косова", рекао је Дачић.

Подсетио је да је прошле недеље у Србији боравио министар спољних послова Либерије и да је предао ноту о повлачењу признања независности Косова, што је и потврдио, у телефонском разговору, председник те земље Жорж Веа шефу српске државе.

Истог дана, казао је Дачић, амерички и енглески дипломатски представници тражили су хитне састанке и захтевали да Веа прими Беџета Пацолија.

Указао је да је заменик шефа либеријске дипломатије, иначе албански лобиста, ставио саопштење на сајт Министарства да није повучено признање, а на које се позива Приштина.

"Земље које повлаче признање трпе огромне притиске због тога", подвукао је он.

Дачић је рекао да њега често питају – а што вам је толико битно колико земаља је признало Косово – и да он одговара контрапитањем – ако није, што се онда ви толико узбуђујете.

Такође је пренео да му је Пацоли, у наставку дијалога у Бриселу, на састанку са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, рекао: "Немој да ми квариш посао."

Истакао је да су у Бриселу Албанци тражили да Србија престане са својим активностима на лобирању за повлачење признања.

Дачић: Пацоли има своје твитове, ја службене ноте земаља  

Казао је уједно да треба водити рачуна када се преносе твитови Пацолија, јер он не показује ниједан папир, већ само новине из Либерије као доказ да је некад боравио тамо.

"То што га је примио Веа не значи да су променили одлуку о повлачењу признања Косова. Нека покажу одлуку да су променили. Такође лажу и да Сао Томе и Принципе није повукао признање", објаснио је он.

Дачић је рекао да он не твитује, већ показује папире, а Пацоли нека покаже папире о томе ко је признао Косово.

"Обишао сам пола света, а земље не могу да нађу папире о признању. Чуде се и не знају када је ко признао Косово. Египат, на пример, нема писмени папир да је признао Косово", казао је он.

С тим у вези Дачић је показао ноту добијену од Сао Томе и Принципе, која датира од 7. јануара 2013. у којој се каже да председник Републике у складу са својим надлежностима које има изјављује да Демократска Република Сао Томе и Принципе није спровела поступак признања суверености Косова.

"Могуће да Пацоли није добио тај документ, па ко комуницира са њим нека му проследи. Пет година се Сао Томе и Принципе у Приштини води на листи земаља које су признале једнострано проглашену независност", додао је он.

Дачић је указао да постоји нота о повлачењу признања Косова од Суринама од 30. октобра 2017, затим од Гвинеје Бисао од 21. новембра 2017, Бурундија од 15. фебруара и Либерије од 20. јуна.

"Зато што, када објавим да је нека држава повукла признање Косова, она бива изложена притисцима западних дипломата, данас то нећу рећи. Нека до понедељка или уторка сами истраже о којој земљи је реч. Нека обилазе свет", поручио је Дачић.

Он је додао да је јуче пристигла нота те државе, и да ће сачекати понедељак или уторак званичну ноту, која ће доћи у најближу нашу амбасаду.

Рекао је да су ноте по Бечкој конвенцији начин дипломатске комуникације, а не нека писма.

"Независност Косова није неповратан процес" 

Такође је подвукао да "ствар" није никако готова око признања Косова, рекавши да најјаче земље света, не рачунајући западне, нису признале Косово, а међу њима и четири из ЕУ.

"Ја, нажалост, сада морам да кријем куда идем. Десило ми се да сам кренуо у Казахстан и у ВИП салону ми је пришао један човек који је рекао да је рођени брат Пацолија. Када сам се враћао из Казахстана, поред мене седео је други 'рођени брат' Пацолија. Ми ништа не радимо што није у интересу наше земље и наставићемо са нашим дипломатским актвностима", поручио је он.

Америчком албанском лобисти Енгелу, који је, према његовим речима, зарадио милионе долара из албанских фондова, поручио је да Србија не лаже, да има документа, и да независност Косова није неповратан процес.

"Јесте неповратан, али на другу страну. Боље би било да прихвате компромис, да не остане на крају да их признају само Албанија, САД и Велика Британија", подвукао је Дачић.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу што подржава ове активности, додајући да су оне од кључног значаја за нашу преговарачку позицију, јер показују да ствар није изгубљена.

Србија је, према његовим речима, спремна на компромис и позвао оне који стално нешто критикују изађу са тим шта би био договор или компромис.

"Ја сам био храбар и рекао шта мислим. Лако је некоме да прича и баца клетве, а да не предлаже ништа што је реално", нагласио је он.

Осврнуо се на изјаву амбасадора САД у Србији да је ово кључна година за решење косовског питања и позвао га да Вашингтон изврши притисак на Приштину, изразвши уверење да ће их послушати.

Дачић је изнео очекивање да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Косово пасти испод 100, додајући уједно да је 116 које Приштина наводи као земље које су их признале – "фатаморгана", прича за унутрашњу употребу.

Упитао је, с тим у вези, што се Косово није кандидовало за Унеско, додајући да нису имали довољно гласова.

Даље је рекао да је важна активност на лобирању, јер Косово може да се кандидује да постане чланица УН, а то може да спречи Русија ветом, а ако то не уради, онда је битан сваки глас.

"Науру има 15.000 становника, али има исти глас као Кина, а признао је Осетију и Абхазију, али и Косово", рекао је он додајући да њима нису мотив принципи, и да му је због тога Пацоли рекао да му не квари посао.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво