Линта: У Хрватској драстично повећан говор мржње против Срба

Председник скупштинског одбора за дијаспору Миодраг Линта рекао је за РТС да се претходних пет година положај преосталих Срба у великој мери погоршао, а Хрватска није испунила ништа од обавеза које је пореузела потписивањем уговора о приступању ЕУ. Уз претње, драстично је, упозорава Линта, повећан и говор мржње против Срба, а честа су и њихова хапшења по хрватским потерницама, како би им се поручило да у Хрватској нису добродошли.

Пре неколико дана, тачније првог јула, Хрватска је обележила пет година од уласка у Европску унију. Тим поводом бечки лист Стандард приметио је да Хрватска пет година балансира на рубу Уније и да је након пријема уследило јачање екстремно националистичких снага. То се одразило на положај мањина.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник скупштинског одбора за дијаспору Миодраг Линта рекао је да се претходних пет година положај преосталих Срба погоршао, а да Хрватска није испунила ништа од обавеза које је преузела потписивањем уговора о приступању ЕУ.

Како каже Линта, Хрватска је смањила средства за обнову, смањила је средства за изградњу алтернативних станова, није вратила станарска права, није учинила ништа на економском развоју крајишког подручја.

Поред тога, како истиче, у последњих пет година, у Хрватској је драстично повећан говор мржње против Срба, повећане су – претње, увреде, физички напади на Србе и њихову имовину.

Навео је пример да је брачном пару повратника из села Заложница код Оточца, кућа пре месец и по дана запаљена, а да хрватска полиција није нашла починиоца и налогодоваце тог вандалског чина.

"Имамо повећан број напада на православне храмове, рушење споменика НОБ-а, честа хапшења Срба на основу хрватских потерница, као основни вид застаршивања Срба, да се не враћају у Хрватску", каже Линта.

Последњи пример је Душко Гаћеша из села Добро поље код Бенковца који је ухапшен а није крив, истиче Линта и додаје да хрватска полиција користи механизам потерница да застрашује Србе и шаље поруку да нису добродишли и да им је најбоље да се иселе, а они који су протерани да се не враћају.

"Атмосфера у Хрватској јако лоша" 

"Што се тиче повратка, у последњих десетак година, последњих пет поготово, процес исељавања Срба је значајно већи, они се исељавају у европске земље, у РС, Србију, а број повратника је симболичан", наводи председник скупштинског одбора за дијаспору.

Према његовим речима, то показује да је атмосфера у Хрватској јако лоша.

"Последњих пет-шест година имамо нови процес рехабилитације усташке идеологије. У Хрватској је постала нормална употреба поздрава 'За дом спремни'", истиче Линта.

Све ове чињенице шаљу јасну поруку преосталим Србима у Хрватској да је најбоље да се иселе или да се асимилују, наводи председник скупштинског одбора за дијаспору.

Коментаришући хрватског репрезентативаца Данијела Субашића, Линта каже да је изразио своје жаљење из разлога што се он одрекао своје српске нације и православне вере.

"Главни разлог због чега сам јавно реаговао је чињеница да је Субашић у јавним наступима говорио неистине, да је по пореклу Хрват католичке вере, а посебно неистину да је његов отац Јово из села код Бенковца Хрват православне вере. Познато је да у Хрватској није било Хрвата православне вере", рекао је председник скупштинског одбора за дијаспору.

Додаје да је Субашић је један од десетине хиљада Срба који су због проусташке власти у Хрватској од 1991. до данас били принуђени да се одрекну српства и православне вере.

"Кључна ствар је што је 1991. на власт у Хрватској дошао ХДЗ чији је стратешки циљ био не стварање мултиетничке, толерантне Хрватске, у којој би Срби имали сва национална људска права, него је био стварање етнички чисте хрватске државе, без или са врло мало Срба", истакао је Линта.

Додаје да су Срби били принуђени да потписују изјаве о лојалности као за време НДХ.

"Било је застрашивања, претњи", закључио је председник скупштинског одбора за дијаспору.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво