Тачи: Ако не окончамо дијалог, бићемо попут Палестине

Председник привремених косовских институција, Хашим Тачи, поново је позвао све албанске политичке партије и представике цивилног друштва да се ангажују у дијалогу са Београдом, а ради постизања консензуса о окончању тог процеса, јер ако се то не догоди Косово би, како је рекао, могло постати друга Палестина.

На ванредној конференцији за новинаре Хашим Тачи, коме опозиција оспорава легитимитет да учествује у дијалогу у име Приштине, оценио је да је реч о "тешкој фази" тог процеса и да Приштина не треба да дозволи да "постане Палестина".

Тачи каже да је, као косовски председник, сада спреман да се обрати посланицима и грађанима у вези са, како каже, последњом фазом дијалога.

Додао је да ће на сваки споразум "коначни печат дати парламент".

Уверен је, да ће ови разговори бити "озбиљни и тешки", али и да ће, како је рекао, ово бити последња фаза која ће се окончати правно обавезујућим споразумом.

"Непогрешиви пут Косова је ка Европској унији, НАТО-у и међународним институцијама. Дијалог би требало да се оконча реципрочним признањем, иначе, дијалог би био узалудан", рекао је Тачи.

Поновио је да Приштина "има подршку САД и њених савезника" да дијалог буде окончаним правно обавезујућим споразумом са Београдом.

"Тај процес ће бити транспарентан, одговоран и водиће се кроз институције. Само теме које о којима се слажу обе стране неће бити игнорисане. Неће бити другог привременог споразума. Коначни споразум ће бити у складу са стандардима и вредностима евроатлантског оквира", рекао је Тачи.

Ако, како је рекао, свет не буде желео Косово и ако не буде искоришћена ова прилика за постизање коначног споразума, "Косово би могло остати попут Палестине", пренео је Љајми.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво