Завршена начелна расправа, посланици полемисали о популационој политици

Посланици Скупштине Србије завршили су обједињену начелну расправу о сету закона из области рада, социјалних и борачких питања. Осмо ванредно заседање, са 13 тачака дневног реда, наставиће се у понедељак у 10 часова. Седницу је обележила и расправа посланика власти и опозиције, у току које је посланик ДС-а Радослав Милојичић добио опомену.

Народни посланици су у својим излагањима највише коментарисали законе о сезонским радницима, финансијској подршци породици са децом и закон о ратним меморијалима.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, одговарајући на критике на један од предложених закона који се односи на сезонске раднике, рекао је да за сада не постоји ниједан закон који се тиче сезонаца.

Додао је да тренутно сезонски радници морају са сваким послодавцем да потпишу одређени уговор, који се односи на привремене послове и рекао да су намети у том случају већи него што ће их и послодавци и радници имати након усвајања овог закона.

Такође, уколико је сезонац на Бироу за незапослене и прима неку врсту социјалне помоћи, напоменуо је Ђорђевић, он по тренутним прописима губи тај статус када добије сезонски посао.

"Овим законом сезонски радник не губи ниједно од тих права, чак напротив, остаје и пружа му се и могућност да још заради", рекао је Ђорђевић и додао да ће најмања цена по сату бити 143 динара, а да ће порез на зараду износити 300 динара.

Министар је, коментаришући примедбе о закону о финансијској подршци породицама са децом, истакао да се тај закон првенствено односи на подстицај рађања, и да из тог разлога не подразумева социјалну помоћ деци рођеној пре пар година.

Одговарајући онима који критикују одредбу у закону којом су родитељи који не желе да вакцинишу своју децу изузети од финансијске помоћи, министар је навео да уколико би се то укинуло, они би стимулисали те родитеље да не вакцинишу децу.

Када је реч о закону о ратним меморијалима, који су поздравили и посланици опозиције и позиције, са мањим примедбама, министар је навео да ће тај закон омогућити да се убудуће евидентирају сви меморијали и сви они који су дали живот за Србију, и да ће то све бити стављено у једну базу.

Расправа о популационој политици

Посланик Муамер Зукорлић оценио је да предложени закони нуде решења за побољшање тематике којом се баве.

Говорећи о закону о финансијској подршци породици са децом, Зукорлић је изнео примедбе да није било довољно сензибилтета за мајке које желе да рађају, јер границом да закон важи за децу рођену након 1. јула, мајке које су пре тога рађале остале су без финансијске подршке.

Додао је да је за њега проблематично и то што је подстицање рађања ограничено на четврто дете.

Министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да је предложено да се иде са подстицајем за рађање до четвртог детета, јер је Светска здравствена организација и научна заједница рекла да је рађање до четвртог детета у интересу здравља мајке, а да све што је преко тог броја штетно делује на здравље и мајке и детета.

Истакла је да се популациона и социјална политика разликују, и да породице са великим бројем деце треба да имају социјалну подршку, али да се данас говори о подстицају рађања, о стратегији за подстицање рађања која је донета у децембру 2017. године.

Посланица Наташа Вучковић истакла је да је због обједињене начелне расправе нема прилике да се о сваком закону изјасни понаособ и критиковала закон о сезонским радницима.

Ђукић Дејановићева, одговарајући на примедбе Вучковићеве, рекла је да је сезонски рад издвојен из закона о раду и у земљама ЕУ и да је тај модел оправдао своје постојање и истакла да сезонски радник према овом закону не губи статус незапосленог, уколико је тај статус имао пре.

"Неће бити умањивања ниједног права војних инвалида"

Посланик Божидар Делић коментарисао је законе који се односе на војне ветеране и пале борце и истакао да је захтев војних инвалида да се та два закона повуку из процедуре.

Делић је оценио да у овим предлозима закона нису усвојени захтеви војних инвалида које су они упутили председнику Србије Александру Вучићу и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу у вези са исплаћивањем инвалиднине.

Сматра да се морају много више уважавати тешки војни инвалиди.

Ђукић Дејановићева је навела да војних инвалида у Србији има укупно 13.795, да је корисника породичне инвалиднине 10.664, цивилних инвалида рата 1.050, корисница месечног новчаног примања укупно 6.020.

Истакла је да измене начина израчуна статистичког обрачуна никако нису смела ићи на уштрб права свих војних инвалида, и да се због тога овај закон и доноси.

"Ако би и имало финансијских штета по било којег војног инвалида то би било компензовано крајем године. Управо је тенденција овог закона да се не умањи ниједно право ратног војног инвалида и да новчана исплата не сме бити мања", рекла је Ђукић Дејановићева.

Када се говори о ортопедским помагалима, рекла је да ће се она додељивати на начин као и до сада, али да ако неко мења ортопедско помагало мора изаћи на Комисију која ће проценити које је то помагало.

"Што се тиче закона, он ће бити кодификација постојећег и неће бити умањивања ниједног права", напоменула је Ђукић Дејановићева.

Узајамне оптужбе посланика власти и опозиције, опомена Милојичићу

На излагање посланика ПС-НСС-УСС Ђорђа Комленског, који је ДС оптужио за проневере у Трстенику, Милојичић је рекламирао пословник тврдећи да је повређено достојанство Скупштине Србије и питао председавајућег Верољуба Арсића шта је потребно да чује како би опоменуо Комленског.

Арсић је одговорио да је Милојичић, који је добио опомену, сам користио много горе речи када је власт окарактерисао као лоповску, да не води рачуна о грађанима, не обезбеђује радна места, повећава цену бензина и која пустоши буџет државе, а Комленског назвао човеком који је повео топове на студенте.

Посланик СНС-а Александар Марковић рекао је да је Милојичић толико нервозан данас, јер је изашла вест да је Радослав Милојичић Кена пред тужилаштвом за организовани криминал у Смедеревској Паланци.

На дневном реду заседања су Предлог закона о ратним меморијалима, затим Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, Предлог закона о измени и допуни Закона о запошљавању странаца, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити.

Такође, тема расправе је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, као и Предлог одлуке о изменама Одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво