Професионализација, циљ је иста плата за исти рад

У јавним агенцијама ће бити успостављен обавезни јавни конкурс при запошљавању и провера знања кандидата у циљу професионализације и одабира најбољих кадрова, предвиђено је изменама Закона о јавним агенцијама које је усвојила Скупштина Србије.

Посланици су усвојили и Закон о платама у јавним агенцијама које оснива Србија, Аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, а који утврђује начин постепеног прилагођавања плата у јавним агенцијама са платама државних службеника.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружића рекао је недавно да се у погледу накнаде трошкова и других примања изједначавају права запослених у јавним агенцијама са правима државних службеника како би се и коначно постигао циљ реформе, односно иста плата за исти рад у јавном сектору.

Измене Закона о јавним агенцијама треба да омогуће јачање стручности чланова управног одбора агенције и њеног директора, па се прописује да се они именују на те функције са ограниченим трајањем и бројем мандата уз услов да имају девет, односно пет година радног искуства из области рада агенције.

Ружића је навео да директор агенције не може да буде функционер политичке странке, а да ће новим решењима бити успостављена боља контрола и распоред прихода.

Објаснио је да вишак прихода може бити усмерен или на развој агенције или се враћа у буџет Србије, тако да се вишак прихода не сме више користити на нетранспарентно увећање плата појединаца.

Предложена решења треба да успоставе механизам за спречавање сукоба интереса запослених.

Министар државне управе и локалне самоуправе наводи да се, у циљу испуњавања обавеза из Акционог плана за преговарачко поглавље 23 и тежње Владе Србије да се спречи сукоб интереса и умањи ризик од корупције, предлажу правила која запослени морају да поштују у вези са примањем поклона, додатног рада, те чланства у органима управљања других правних лица.

Када је реч о новом закону о платама у јавним агенцијама, оне ће се усклађивати са Законом о систему плата запослених у јавном сектору и платама других запослених у јавном сектору и биће напуштен режим утврђивања зарада на основу елемената из Закона о раду.

Ружић наводи да се прелази у систем дефинисања плата запослених по принципима и на основу елемената који важе за остале делове јавног сектора.

Правила за одређивање плата запослених у јавним агенцијама, каже Ружић, одређена су системским законом о платама, а њихова разрада у предложеном закону подразумева да основица за обрачун плата не може бити већа од основице коју ће утврђивати Скупштина Србије у Закону о буџету за сваку буџетску годину.

Применом прописаног система мерила за сврставање радних места у платне групе и платне разреде одредиће се кофицијенти посла којима ће се изразити њихова вредност и упоредивост са вредностима других послова у јавном сектору, а Ружић каже да је циљ да се дође до уједначавања вредности послова са другим деловима јавног сектора који подлежу јединственом уређењу плата.

Биће, наводи, уважена и специфичност обављања одређених послова у овом делу јавног сектора који се на тржишту могу вредновати знатно више, чиме могу утицати на недостатак стручног кадра, тако што се прописује могућност увођења корективног коефицијента и веће плате за те кадрове.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи