Ружић о јавним агенцијама: Циљ је иста плата за исти рад

У јавним агенцијама ће бити успостављен обавезни јавни конкурс при запошљавању и провера знања кандидата у циљу професионализације и одабира најбољих кадрова, предвиђено је изменама Закона о јавним агенцијама које ће се наћи међу 14 тачака дневног реда Скупштине Србије која је заказана за сутра.

Парламент ће размотрити и нови Закон о платама у јавним агенцијама које оснива Србија, Аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, а који утврђује начин постепеног прилагођавања плата у јавним агенцијама са платама државних службеника.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружића каже за Танјуг да се у погледу накнаде трошкова и других примања изједначавају права запослених у јавним агенцијама са правима државних службеника како би се и коначно постигао циљ реформе, односно иста плата за исти рад у јавном сектору.

Измене Закона о јавним агенцијама требало би да омогуће јачање стручности чланова управног одбора агенције и њеног директора, па се прописује да се они именују на те функције са ограниченим трајањем и бројем мандата уз услов да имају девет, односно пет година радног искуства из области рада агенције.

Министар Ружића наводи да директор агенције не може да буде функционер политичке странке, а да ће новим решењима бити успостављена боља контрола и распоред прихода.

Објаснио је да вишак прихода може бити усмерен или на развој агенције или се враћа у буџет Србије, тако да се вишак прихода не сме више користити на нетранспарентно увећање плата појединаца.

Предложена решења треба да успоставе механизам за спречавање сукоба интереса запослених.

Ружић наводи да се, у циљу испуњавања обавеза из Акционог плана за преговарачко поглавље 23 и тежње Владе Србије да се спречи сукоб интереса и умањи ризик од корупције, предлажу правила која запослени морају да поштују у вези са примањем поклона, додатног рада, те чланства у органима управљања других правних лица.

Када је реч о новом закону о платама у јавним агенцијама, оне ће се усклађивати са Законом о систему плата запослених у јавном сектору и платама других запослених у јавном сектору и биће напуштен режим утврђивања зарада на основу елемената из Закона о раду.

Министар Ружић наводи да се прелази у систем дефинисања плата запослених по принципима и на основу елемената који важе за остале делове јавног сектора.

Правила за одређивање плата запослених у јавним агенцијама, каже Ружић, одређена су системским законом о платама, а њихова разрада у предложеном закону подразумева да основица за обрачун плата не може бити већа од основице коју ће утврђивати Скупштина Србије у Закону о буџету за сваку буџетску годину.

Наиме, применом прописаног система мерила за сврставање радних места у платне групе и платне разреде одредиће се кофицијенти посла којима ће се изразити њихова вредност и упоредивост са вредностима других послова у јавном сектору, а Ружић каже да је циљ да се дође до уједначавања вредности послова са другим деловима јавног сектора који подлежу јединственом уређењу плата.

Биће, наводи, уважена и специфичност обављања одређених послова у овом делу јавног сектора који се на тржишту могу вредновати знатно више, чиме могу утицати на недостатак стручног кадра, тако што се прописује могућност увођења корективног коефицијента и веће плате за те кадрове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво