Кукан: Србија пример у региону, показати конкретне резултате

Председавајући Одбору за Стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Европском парламенту Едуард Кукан сматра да је Србија пример региону када је реч о "трансформативној моћи" процеса приближавања ЕУ.

Едуард Кукан је у дебати после првог представљања нацрта извештаја о Србији у Европском парламенту оценио да Србија добро напредује у оквиру приступних преговора.

"Пример Србије показује трансформативну моћ приступног процеса и даје пример региону", нагласио је Кукан.

Навео је да је важно то што су представници Србије посвећени процесу приступања Унији као и амбициозном датуму приступања 2025. године.

"Ако желе да успеју у тој амбицији, пред државом је врло амбициозан реформски процес. Фокус би требало да буде на владавини права и правосуђу, раду демократских институција, борби против корупције и организованог криминала, цивилним слободама, слободи медија и добросуседским односима", поручио је Кукан.

Подвукао је да Србија мора да одржи високе стандарде и покаже конкретне резултате у реформским процесима превасходно у правосуђу, јавној администрацији, у ефикасности рада Парламента, у медијским слободама и борби против корупције и организованог криминала.

"Морамо да очекујемо озбиљнији фокус српске владе на овим питањима, као и брже усклађивање српске спољне политике за европском спољном и безбедносном политиком. Иако разумем позицију српске валсти потребно је да видимо више опредељења посебно у ситуацији где се ЕУ такмичи са другим силама у региону", каже Кукан.

Едуард Кукан је нагласио да је посебно битна нормализација односа Београда и Приштине и затражио од ЕЕАС евалуацију испуњености обавеза обе стране.

Кукан је позвао власти у Србији да раде на јачању свести грађана о практичним резултатима евроинтеграција.

Вајгл: Без "бесплатног ручка" за Србију у ЕУ

У дебати о нацрту извештаја о Србији који је посланицима Спољнополитичког одбора представио известилац за Србију, представник групе Либерала и демократа Иво Вајгл најавио је велики број амандмана на текст.

"Српске власти морају да знају да их ми не позивамо на бесплатни ручак, већ да морају да се ускладе са стандардима и вредностима ЕУ", нагласио је Вајлг.

Он је поручио да има много области где се то усклађивање "не дешава".

"То су област медија, правосуђа, борбе против организованог криминала", рекао је Вајгл.

Он је рекао да је озбиљан проблем Србије и то да је од 2012. године у земљи почињено, како је навео, 81 "мафијашко убиство", од којих је само шест расветљено.

Иво Вајгл је оценио да Србија има и "превише пријатељске" односе са Русијом, као и да су медијске слободе "горући проблем".

"Заинтерсовани смо за напредак Србије ка чланству. То је важна земља и важан партнер ЕУ на било ком нивоу", каже Вајгл.

У име групе Зелених у Европском паралменту о нацрту извешатај о Србији говорио је Игор Шолтес, уз оцену да је извешатај добро избалансиран.

Он се сложио са чињеницом да је Србија на добром путу евроинтегарција и да прави добар напредак у отварању преговарачких поглаваља.

Шолтес је похвалио економски реформе у земљи, али и навео недостатке у области борбе против корупције и организованог криминала и слободе медија.

"Србија мора да убраза реформе у област владавине права и независног правосуђа. Не може се заобићи ни питање односа Србије и Косова. Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине на начин који ће довести до договора прихватљивог за обе стране", каже Шолтес.

Као представник групе Зелених Игор Шолтес је посебну пажњу скренуо на неопходност напретка у области заштите животне средине у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво