Помоћница генералног секретара УН у Београду о КиМ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са помоћницом генералног секретара Уједињених нација за мировне операције УН Бинту Кејтом, као и са специјалним представником генералног секретара УН и шефом Унмика Захиром Танином. Са Кејтом је разговарао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Представница УН посебно је истакла значај доприноса који Србија, кроз учешће у пет мировних операција Уједињених нација са преко 300 припадника, пружа очувању мира и безбедности у свету.

Такође, изражена је опредељеност за наставак присуства и деловања мисије УН на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, као и њеног ангажмана на очувању стабилности и изградњи поверења међу заједницама. 

Истичући значај који Уједињене нације имају за Србију када је реч о заштити територијалног интегритета и суверенитета, министар Дачић нагласио је неопходност очувања Унмика као гаранта статусне неутралности, у несмањеном обиму и мандату, као и опредељеност Србије за изналажење компромисног и одрживог решења за питање Косова и Метохије.

Такође, изразио је спремност за наставак учешћа Србије у мировним операцијама у оквиру даљег доприноса колективној безбедности, као и опредељеност за даље унапређење сарадње Србије и Уједињених нација у најзначајнијим областима деловања Организације, саопштено је из МСП.

Ђурић и Кејтa о безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је на састанку помоћницу генералног секретара Уједињених нација за мировне операције Бинту Кејту упознао са политичком и безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и проблемима српског народа у покрајини. 

Ђурић се том приликом посебно осврнуо на серију напада на Србе који су се догодили у протеклих неколико седмица.

Посебну забринутост, како је истакао, изазива чињеница да представници албанске политичке елите у Приштини све учесталије иступају са претећим, ратоборним изјавама, што не доприноси стварању стабилног окружења у региону.

Безбедносна ситуација у покрајини, према његовим речима, даје пуно оправдање за редовно бављење Савета безбедности проблемима на Косову и Метохији, у форми разматрања редовних тромесечних извештаја шефа Унмика.

Међународна војна мисија Кфор, установљена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, остаје кључни гарант мира и безбедности српског народа у покрајини, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је подсетио да је Србија као наследница Југославије остала значајан контрибутор у међународним војним мисијама под окриљем Уједињених нација и да ће, као држава која доследно подржава политику мирног решавања спорова у складу са међународним правом, и у будућности наставити да доприноси светском миру.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је делегацију Уједињених нација и са током дијалога Београда и Приштине, нагласивши да Приштина више од пет година блокира успостављање Заједнице српских општина, на коју се односи шест од петнаест тачака Првог бриселског споразума.

Састанку су присуствовали и представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Канцеларије УН у Београду Симона Мирела Микулеску, као и шеф Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (Унмик) Захир Танин, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво