Вучић и Иванић о ситуацији у региону и могућим пројектима

Председник Србије Александар Вучић састао се са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону, а размотрили су и могуће заједничке економске пројекте и друге видове сарадње.

Председник Вучић је нагласио да ће Србија увек поштовати Дејтонски мировни споразум и заједнички изражену вољу сва три конститутивна народа у Босни и Херцеговини – Срба, Бошњака и Хрвата.

Он је нагласио да је Србија опредељена за унапређење односа са Босном и Херцеговином, како политичких, тако и економских.

"Добросуседски односи су од виталног значаја и за српски народ у Републици Српској и БиХ, као и за Бошњаке и Хрвате у БиХ, али и за мир и стабилност у региону", рекао је председник Србије, саопштила је Прес-служба председника.

Саговорници су размотрили могуће заједничке економске пројекте и друге видове сарадње Србије и БиХ.

Иванић: Изборни закон један од кључних проблема у БиХ

Иванић је након састанка изјавио да Србија и БиХ постају најзначајнији економски партнери. Иванић је рекао да је са Вучићем разговарао о тренутној ситуацији у региону, а посебно о приликама у БиХ и Србији.

"Председник Вучић и ја се релативно често састајемо. Пренео сам му како видим тренутне прилике у БиХ, а Вучић је мене информисао о приликама у Србији и ситуацији на КиМ", рекао је Иванић новинарима након састанка у згради Председништва.

Он је оценио да је изборни закон један од кључних проблема који оптерећују политичке прилике у БиХ и изразио уверење да напори међународних институција неће дати велике резултате зато што, каже, нема воље домаћих актера да се о томе постигне договор, назначивши "доминантно СДА и ХДЗ док траје ова власт".

"Нико жив не може помоћи ако ти људи неће сами себи да помогну", рекао је Иванић.

Он је додао да је сада део међународних институција свестан да не може преговорима доћи до решења и да ће покушати одговорност да пребаце на Централну изборну комисију, што је, према његовим речима, грешка.

"Убацивати ЦИК у стање да она одлучује о стварима о којима нису могли да се договоре домаћи политички актери сами, а онда ни домаћи политички актери и међународне инситуције и веровати да ће седам људи бити у стању да тај проблем реши на опште прихватљив политички начин, мислим да је јако погрешно и да је то само пребацивање одговорности и гурање једне институције да она на крају буде одговорна", рекао је Иванић.

Упитан да ли је са Вучићем разговарао о границама као једном од отворених питања између Србије и БиХ, Иванић је рекао да то није била тема, те да није реално очекивати да се у наредна четири месеца, колико је остало до избора у БиХ, постигне договор.

Члан Председништва БиХ сматра да је велика штета што договор о границама није раније постигнут јер би, како каже, то био огроман плус за Србију и БиХ и леп пример у региону.

"Не разумем зашто постоји отпор према томе. Има много разлога да се односи поправе, само је питање хоће ли се у једном тренутку појавити лидери који су спремни да отворено разговарају и постигну корисне и добре договоре за обе стране", рекао је Иванић.

На питање новинара да ли је било речи о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево, Иванић је рекао да се очекује да ће Турска, као земља која је показала највише интересовања за тај пројекат, до јесени представити финансијски план изградње.

"Мислим да ће се то десити приликом наредног сусрета лидера или посете турског председника региону. Онда ћемо видети какве су реакције Републике Српске и Федерације у БиХ да бисмо ушли у тај посао, који треба добро припремити", закључио је Иванић.

Иванић је рекао да са председником Вучићем није конкретно разговарао о мигрантској кризи, навео да, према његовим сазнањима, највећи број миграната у БиХ долази преко Црне Горе, а део из Србије.

Како је навео, процењује се да је њихов број око 5.000, највише покушавају преко Херцеговине да дођу до Хрватске и није им жеља да остану у БиХ.

"Не смемо потценити могуће злоупотребе мигрантске кризе, могући тероризам... Председништво ће врло брзо позвати све надлежне безбедносне институције у БиХ и тражити једну детаљну писану информацију о томе и мерама које се предузимају", рекао је Иванић, који сматра да је контрола граница најефикаснији начин да се мигранти зауставе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво