Приштина из скупштине повукла платформу за дијалог са Београдом

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да је влада одлучила да из скупштинске расправе повуче предлог платформе за финални дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине.

Реч је о платформи која је јуче поново скинута са дневног реда седнице скупштине, јер политичке партије не могу да се сагласе са предлогом да косовски председник Хашим Тачи буде шеф приштинског тима за дијалог са Београдом.

Харадинај је новинарима рекао да је одлуку о повлачењу платформе из парламента донео имајући у виду велико интересовање за расправу у политичким странкама, у парламенту и међу грађанима.

"Да бисмо дали времена расправи и како бисмо избегли ломове међу странкама, повукли смо платформу за разговоре са Србијом. Тако дајемо времена политичким партијама да својим идејама и предлозима дају свој допринос, јер Косово има потребу да тако важна тема буде свеобухватно представљена", рекао је Харадинај.

Одлука о повлачењу платформе из парламента дошла је након јасног става најутицајнијег Демократског савеза Косова да неће гласати за њено прихватање.

Иначе, осим предлога да Тачи буде шеф приштинског тима у дијалогу са Београдом, у документу у свега неколико тачака, између осталог, стоји да скупштина инсистира да дијалог треба окончати "међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије".

Арифи: Одбили смо позив Брисела за састанак о ЗСО

Координатор косовске владе за дијалог са Београдом Авни Арифи рекао је да је Приштина одбила да учествује на састанку у Бриселу крајем недеље, који је требало да буде посвећен Заједници српских општина.

"Састанак је био заказан за 7. јун, али ми смо га одбили. Инсистирамо на дијалогу и инсистирамо да се говори о свим темама. Док је делегација Србије рекла да је једини разлог за учешће у разговорима формирање Асоцијације општина са српском већином, ми смо ту за све споразуме. Или ће се спровести сви споразуми или неће ниједан", рекао је Арифи.

Указао је да је косовска влада у мају тражила од надлежних органа у Бриселу да се технички дијалог са Србијом што пре настави.

Арифи је за Радио Слободна Европа навео да је у захтеву за дијалог послато неколико тема о којима би требало наставити технички дијалог.

Објаснио је да је одговор надлежних у Бриселу био да ће се процес дијалога наставити у вези са процесом формирања Асоцијације односно Заједнице општина са српском већином, што је, према Арифију, косовска страна одбила, преноси приштинска Коха диторе.

Он је претходног дана писао надлежнима у ЕУ који посредују у дијалогу, наводећи да је "потпуно разочаран и увређен позивом" који је послат.

"Овај позив доказује да је ваш тим Европске уније за посредовање у техничком дијалогу између Косова и Србије постао десна рука српске делегације, и да служи само српским интересима и остваривању њихове агенде", написао је Арифи.

Он такође тврди да је ЕУ пала у замку Србије, а Србија је успела да питање ЗСО постави као приоритет над приоритетима у дијалогу.

Званичници владе у Приштини кажу да ће представници Управљачког тима за статут Заједнице српских општина, састављен од стране представника српске заједнице који живе на Косову, ускоро бити позвани на консултације од стране косовског премијера како би се видео континуитет рада у изради статута.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара