Џафери: Погрешан утисак да Скопље запоставља сарадњу са Србијом

Председник Собрања Македоније Таљат Џафери истакао је, поводом посете Београду, да је допутовао са поруком дијалога и сарадње, те наглашава да је погрешан утисак да Скопље запоставља сарадњу са Србијом.

Таљат Џафери је, у изјави Танјугу, подсетио да су Македонија и Србија у Берлинском процесу договориле да евентуалне проблеме и несугласице решавају дијалогом.

Оцењује да су односи Македоније и Србије коректни, пријатељски, али да има простора да се продуби и прошири сарадња у свим областима.

На констатацију да се перципира да нова влада у Скопљу није најпозитивније настројена према Београду Џафери је одговорио да су се македонске власти, у спољној политици, усресредиле, по питању европских интеграција, посебно на однос са Бугарском и Грчком, две земље са којима је до сада Скопље имало проблеме на европском путу.

"Због тога се може стећи утисак да запостављамо сарадњу са Србијом", додао је Џафери.

Нагласио је да је од суштинског значаја сарадња земаља у региону за напредак на европском путу.

"Све владе у региону треба да уложе додатне напоре да се та сарадња продуби", поручио је Џафери.

На питање да ли се може очекивати брзо решење за име Македоније он је рекао да се разговори настављају на нивоу шефова дипломатија, у Њујорку.

"Надамо се да ће се наћи решење које је прихватљиво за обе стране. У томе није најважнија брзина, већ тежина и дугорочност решења. Сматрам да не би требало да се оптерећујемо временском димензијом, већ суштинским стварима", објаснио је Џафери.

Такође Џафери истиче да се не може очекивати стопостотна сагласност свих у Македонији, али имајући у виду да већина грађана стоји иза потребе решења проблема, не треба очекивати нестабилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво