Вучић за РТС: Пријатељска подршка Азербејџана – сигнал за друге муслиманске земље

Верујем да из пријатељске подршке и разговора у Азербејџану можемо да извучемо значајну добит за нашу земљу, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. Подршка Азербејџана по питању КиМ је сигнал за друге муслиманске земље да не могу да пристану на прекрајање норми међународног права јер ће се свакоме после то обити о главу, истиче Вучић. Алијев шаље делегацију која ће размотрити и нове инвестиције у Србији, додаје председник.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а на крају првог дана посете Бакуу, рекао да је са председником Азербејџана Илхамом Алијевом разговарао о три важне ствари – о политичким темама, унапређењу економских односа и ситуацији у свету.

Вучић је рекао да је, што се политичког дела тиче, на састанку са Алијевом било речи о међусобном поштовању територијалног интегритета, независности у одлучивању и слободарског духа наших народа.

Ту имамо готово потпуну сагласност, рекао је Вучић и додао да је Алијеву захвалан на подршци територијалном интегритету Србије у Исламској организацији земаља, али и свим другим међународним организацијама.

Председник је навео и да је на радној вечери замолио Алијева да за неколико дана у Београд пошаље делегацију која треба да истражи могућности за додатна азербејџанска улагања.

"Никада не просите и не молите, али када то домаћин понуди – онда тражите и желите да доведете што више инвеститора... Они су, од Москве преко Црне Горе до Турске, уложили стотине милиона и милијарди евра... Председник Алијев је рекао да ће послати своју делегацију. Да се договоре, да виде да ли ће то бити изградња луксузних хотела или куповина наших бања, много тога стоји као могућност где би могли да инвестирају", рекао је Вучић.

Заједнички су, додао је, разматрали и ситуацију у свету.

"Гледали смо шта нам је и како чинити, како да урадимо најбоље за наше грађане у условима који су врло тешки, тешко предвидиви у условима у којима је нестабилност реч за нашу свакодневицу", каже Вучић.

Истиче да су могли много тога да чују један од другога, да је доста тога научио и најавио да ће три највећа града у Србији убудуће имати декоративна светла по узору на она у Бакуу.

Учинићемо много више на привлачењу туриста, рекао је Вучић и додао да је договорено да се омогући безвизни режим Азербејџану.

За нас ће бити могуће да на њихов аеродром уђемо без икаквих формалности, навео је Вучић. Додао је да ћемо покушати да добијемо већи број туриста и да су се у Азербејџану изненадили чињеницом да су Турци најбројнији туристи у Србији.

Навео је да се у Бакуу разговарало и о почетку изградње, како каже, најважнијег дела обилазнице око Београда, дугог 19 километара – од Остружнице до Бубањ потока. Навео је да је то тежак део пута, али да је значајан не само за Београд већ и за целу Србију.

Говорећи о разговорима са Алијевом из 2015. године, када је било речи о гасоводима Тап и Танап, о приватизацији Петрохемије, улагању у пољопривредни сектор, Вучић је рекао да ово није сасвим био наставак тих разговора.

"Гас из Танапа и Тапа иде за део јужне Европе, за Албанију и Италију, иде пре свега за Турску. И тада смо покушавали да пронађемо више извора, али очигледно да руски гас, на различите начине допремљен, за нас остаје главни извор", рекао је Вучић.

Додао је да Азербејџан купује доста гаса од Русије, због ранијих уговора и све веће потрошње. Такође, они желе да ваде што је могуће више нафте - зато троше гас, да би им нафта брже испливала на површину и да би било лакше за експлоатацију, навео је Вучић.

Значајна подршка по питању КиМ

Председник Србије је истакао да је у Бакуу исказана пријатељска подршка нашој земљи и да су разговори такође били пријатељски.

Верујем да из тога можемо да извучемо и значајну корист и добит за нашу Србију, рекао је Вучић.

Говорећи о подршци по питању непризнавања независности Косова и Метохије, Вучић је рекао да не мора ни да говори колики значај то има за нашу земљу. 

"Азербејџан ужива огроман углед у муслиманском свету, јер не припада такозваним блоковима муслиманског братства и антимуслиманског братства. Председник Алијев држи ту политику сарадње и са Турском и Ираном, али и са арапским земљама које су неретко у конфликту са њима – говорим и о Саудијској Арабији, и о Емиратима, и многим другим... Држи стално трилатералне састанке и труди се да одржи мир и стабилност за ове људе и много тога је урадио и успео", рекао је Вучић.

Истакао је да је за нас то утолико важније.

"Подршка једне такве земље значи и сигнал многим другим муслиманским земљама да не могу да пристану на прекрајање норми међународног права, јер ће се свакоме после тога обити о главу", каже Вучић.

"Међународни односи никад сложенији" 

Коментаришући компликоване околности у свету, Вучић је рекао да су међународни односи врло комплексни, веома компликовани, тешки и никад сложенији.

"Никада више различитих сила које вуку на различите стране... Чини ми се да свет никада мање стабилан није био, наравно да има много одговорних народа и великих земаља и великих сила, али ако погледате шта вам се у једном дану догодило са италијанским обвезницама, ако видите какав је притисак на Турску, ако погледате од Латинске Америке, после избора у Венецуели, где многи амбасадори напуштају ту земљу, када све то видите – јасно вам је да се налазимо у турбулентном периоду", поручио је председник.

Што се тиче нашег региона, каже да ће, како се чини, фокус ићи некуда другде.

"Иако код нас ситуација није ружичаста... Не због тога што је Србија било шта урадила, већ зато што постоје многи интереси који нису једноставни, и није их лако дефинисати, интереси великих сила пре свега, а не народа који живе на Балкану", рекао је Вучић.

"Захваљујући марљивости, престићи ћемо земље из региона" 

Додао је да ће се, што се тиче плата у нашој земљи, на крају године упоредити ситуација у региону.

"Иако, не заборавите да је нама то било много теже јер пре само три године, када смо били пред банкротством, просечна плата је била 340 евра. И тада су већ неки имали 470. Мислим да ћемо их све полако сустизати и у годинама које су пред нама убедљиво престићи и то захваљујући марљивости и раду наших људи", рекао је Вучић.

Истакао је да су нама потребни стабилност, идеје, да имамо раст као у првом кварталу, да остане суфицит у буџету, смањимо јавни дуг... Додао је да се купују долари како би се вратили и до краја године спустио јавни дуг испод 50 одсто.

"Домаћински се брине о томе и то су за нас важне ствари", рекао је Вучић и истакао да су јавне финансије у Србији стабилне, те да људи не морају да брину. Како каже, реформе су спроведене и све се држи под контролом, а троши се онолико колико можемо да се пружимо.

"А можемо да се пружимо све више, зато говорим људима да ће ове године имати убедљиво највеће повећање пензија у односу на претходни период, а мислим да ће бити и плата, баш као ове године што је било", рекао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво