Стефановић: Биће довољно станова, разматра се ново повећање плата

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће Влада Србије расписати јавни позив и одабрати најповољнију банку за кредитирање станова по субвенционисаним ценама за припаднике снага безбедности.

"Ми ћемо упутити јавни позив да бисмо омогућили да највећи број људи може да испуни финансијске критеријуме", рекао је Небојша Стефановић у Скупштини Србије током расправе о амандманима на лекс специјалис за изградњу станова.

Указао је да је Влада сматрала да, због специфичности посла, ово треба да буде прва категорија људи из државне управе која ће добити такву врсту погодности – да цена квадрата не буде већа од 500 евра, а након тога ће, каже, и други који припадају јавној управи моћи да конкуришу.

Како је рекао, цена може бити нижа у одређеним срединама, међутим, за Београд на пристојним локацијама цена од 500 евра је повољна и прихватљива.

"Трудићемо се кроз јавни позив и обезбеђивање повољних банкарских услова да омогућимо да то не буде превелико оптерећење за њих и њихове породице. Надам се да ћемо доћи до једног доброг модела решења којим ће људи из система безбедности решити егзистенцијална питања", рекао је министар.

Стефановић је истакао да ће се градити довољно за све и да ће сви који конкуришу добити стан, те прецизирао да ће величина станова бити од 36 до 92 квадрата, што значи од гарсоњере до трособног стана.

Према његовим речима, укупна заинтресованост је око 20.000 станова заједно са војним пензионерима.

"Ми ове године почињемо са изградњом 5.203 стана. Следећа фаза може започети већ наредне године и зависиће од више фактора. Мора, наравно да се уради и планска документација", рекао је Стефановић.

Полемика Стефановића и Обрадовића о "српским снагама безбедности"

Током расправе у парламенту о амандманима на лекс специјалис за изградњу станова, шеф посланика Двери Бошко Обрадовић је инсиситирао да се снаге безбедности, за чије ће припаднике почети изградња станова, називају српским снагама безбедности и спочитао министру Небојши Стефановићу, да би се због тога наљутили западни партнери.

"Господине министре, ја не видим разлог, ако се ви не стидите, да српске снаге безбедности назовете српске снаге безебедности, а не снаге безбедности Републике Србије. Напредњаци су као партиоте, али да се каже српске снаге безбедности, наљутиће се неко од наших западних партнера", рекао је Обрадовић.

Реплицирао му је Стефановић рекавши да је он "баш познат по томе што се плаши шта ће који амбасадор да му каже".

"Баш ме брига шта ће било који амбасадор, било које земље да ми каже. Баш ме брига. Ја служим својој земљи. Код мене дођу да виде како напредује сарадња са МУП-ом и то је то. Ништа друго не смеју да ми кажу, јер знају шта би им ја рекао на то и то је нешто што је политички став ове земље", рекао је Стефановић.

У Србији мора да се поштује одлука и оно што каже Србија, додао је Стефановић.

"Можемо ми овде да полемишемо ко је поноснији, чији су преци учествовали у ратовима, шта су донели из тих ратова од части и поштења, али важно је да ми поштујемо Устав", рекао је Стефановић и појаснио да у том највишем акту пише "Војска Србије" и не може да се напише нешто друго.

Стефановић је прихватио амандман Марије Јањушевић из Двери у коме се каже "припадника снага безбедности Републике Србије" и тиме, како је рекао, решио и ту дилему.

Посланици расправљају о амандманима на Предлог закона о посебним условима за изградњу станова у више градова за припаднике снага безбедности.

На тај Предлог закона поднето је 619 амандмана, од којих су надлажни одбор и Влада Србије прихватили 19 амандмана.

Станови ће се на основу лекс специјалиса градити у – Врању, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, а цена ових станова биће највише 500 евра по квадрату, рекла је раније потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

У првој фази реализације пројекта изградње јефтиних станова за припаднике снага безбедности до 2020, чија је вредност процењена на 64,35 милиона евра, биће изграђено укупно 1.578 станова, и то 190 станова у Врању, 188 у Нишу, по 200 у Краљеву и Крагујевцу и по 400 станова у Београду и Новом Саду.

Први радови, по спровођењу избора најповољнијег извођача и надзора, очекују се крајем августа, и то у Врању и Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво