Брнабић: Дигитализација шанса да земље у развоју напредују

Премијерка Србије Ана Брнабић је на састанку Светског економског форума "Стратешки дијалог за Западни Балкан" отворила други панел "У сусрет будућности изградњом дигиталног екосистема" на којем је говорила о дигиталној трансформацији и развоју региона.

Ана Бранбић је истакла да дигитализација подстиче креативност, иновације, инклузију и модернизацију друштава, као и да је процес дигитализације шанса за земље у развоју да ухвате корак са технолошки развијеним земљама и смање јаз у технологијама и начину пословања.

"Посебно желим да нагласим да је дигитализација начин да унапредимо стандарде и квалитет живота свих грађана региона. Дигитална трансформација мења начин пословања, подиже ефикасност и креира нову, додату вредност у свим областима живота и рада", навела је Брнабић.

Дигитална агенда за Западни Балкан, додала је она, омогућиће смањење трошкова роминга, већу покривеност "broadband" односно широкопојасном мрежом и изградњу еУправе и других електронских услуга.

"Електронска инфраструктура подједнако је важна као и путна и железничка инфраструктура и зато је њено јачање један од приоритета Србије", истакла је Брнабићева.

Премијерка је рекла да је циљ Србије да до 2020. године достигнемо стандарде ЕУ и да имамо 100 одсто покривеност територије том мрежом.

"Дигитализација није само ИТ – она је кључ за покретање предузетничке културе и даљи развој пословања", нагласила је Брнабићева и додала да је ИКТ сектор један од најбрже растућих сектора у Србији са више од 10 одсто годишње, те да доприноси БДП-у око пет одсто, док је раст извоза софтвера 20 одсто годишње.

"Важан алат у смањењу бирократије" 

Председница Владе рекла је и да је дигитализација важан алат у смањењу бирократије, повећању ефикасности и промени фокуса ка корисницима услуга, што би значило јавне услуге у служби грађана, а за привреду растерећење од непотребних и сувишних процедура који отежавају пословање.

"Зато је циљ Владе Србије да печат пошаље у историју", нагласила је Брнабић.

Она је на крају изглагања навела да Србију данас препознају по компанијама као што су "Нордеус", "Севен Бриџис" и новосадски институт "Биосенс" и истакла да је поносна на ове и друге домаће компаније и институције који су постали светски познати ИТ брендови.

Од октобра 2016. године, Брнабићева је члан групе "Нови лидери за Европу" Светског економског форума коју чине млади политичари и доносиоци одлука из више европских земаља.

Као први представник Србије, Брнабићева је председавала радном групом Светског економског форума која је анализирала питања миграције и граница.

Као једини премијер из региона, учествовала је у изради извештаја Светског економског форума "Обнова Европе" који је представљен на састанку Светског економског форума у Давосу у јануару ове године, а у којем је припремала део који се односи на миграције и границе.

"Дигитална агенда за бржи напредак земаља региона"

Како је након скупа рекла новинарима, управо су СЕФ и Бечки економски форум, који се у Софији одржива сутра, још једна шанса да се разговара о томе како политика и економија утичу на Западни Балкан и како може регион може брже да иде ка Европској унији. 

"Дигитална агенда је нешто што је виђено да може брзо, у кратком року да проба да надокнади економски заостатак који земље Западног Балкана имају за земљама ЕУ", рекла је Брнабићева.

Када је реч о ромингу, Брнабићeва је рекла да да је укидање цене роминга једна од значајнијих иницијатива, коју ће грађани свих земаља Западног Балкана да препознају као важну.

Истакла је да ће то сигурно ићи у две фазе – прво, укидање роминга у оквиру региона, а друга фаза је укидање роминга и региону и ЕУ.

У овом тренутку, напоменула је, не постоје временске одреднице како ће то ићи, али је истакла да је нама у интересу да са једном по једном земљом идемо у то све брже.

"Та иницијатива је део Берлинског процеса, томе смо посвећени", рекла је премијерка.

Истакавши значај инфраструктурног повезивања, Брнабићева је рекла да се на скупу разговарало и о путном и железничком повезивању, да су сви представници међународних финансијских институција били присутни, те да је она имала прилику да разговара са председником ЕБРД-а, Светске банке, Европске инвестиционе банке.

"Ми имамо спремне пројекте, знамо шта радимо, који су у имплементацији, који су у припреми за 2019. и 2020. годину", рекла је премијерка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво