Стефановић: Борба против тероризма није посао за једну земљу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отворио је семинар о борби против тероризма и организованог криминала у Амбасади Француске у Београду и поручио да је међународна полицијска сарадња важан предуслов за успешну борбу против организованог и свих других видова криминала, као и потенцијалног тероризма.

"Криминалне групе не познају границе и за њих не постоје ни препреке, ни етничке баријере, ни друге сметње у сарадњи. Сведоци смо терористичких напада који нажалост нису заобишли ни Француску. Борба против тероризма и организованог криминала не може да се води на једном колосеку и не може да буде посао једне земље", рекао је министар.

Додао је да се, како би се кријумчарима људи и потенцијалним терористима стало на пут, мора деловати удружено.

"Управо таква врста сарадње одликује партнерство Министарства унутрашњих послова Србије и Француске које се годинама уназад унапређује и продубљује", рекао је Стефановић и навео да је сарадњи две полиције допринело и потписивање протокола о оснивању сталне криминалистичко обавештајне јединице два министарства 2016. године.

Српска полиција са француском полицијом остварује једну од најинтензивнијих сарадњи, рекао је Стефановић и додао да о томе сведочи и размена око 2.000 оперативних информација на годишњем нивоу, те да сарадњи доприносе и твининг пројекти.

"Србија је земља отворена за сарадњу, спремни смо да се заједно боримо за бољи живот и сигурност свих грађана Европе, створимо бољу перспективу генерацијама које долазе. Министарство унутрашњих послова и сви наши припадници наставиће да буду поуздан партнер у борби против савремених изазова и претњи и да буду неко на кога Француска може да се ослони", навео је Стефановић. 

Подсетио је да су Србија и Француска традиционално пријатељске земље, које су заједно прошле дуг пут и оствариле значајан напредак у политичкој, безбедносној, економској сарадњи. 

"У години када славимо јубилеј 100 година од завршетка Великог рата и савезништа у том рату у којем су Србија и Француска исковале нераскидиво пријатељство треба да подсетимо да су наши добри односи доказани у ратовима који су вођени, али и тиме што данас заједно чувамо мир у Европи", навео је министар унутрашњих послова.

Мондолони: Изузетна правосудна билатерална сарадња две земље 

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони рекао је да је сарадње Србије и Француске, како на плану правосуђа, тако и на пољу унутрашње безбедности, одлична и да Француска подржава напоре Србије да спроведе неопходне реформе у области владавине права у оквиру преговора о поглављима 23 и 24 у процесу европских интеграција.

"Приоритет оперативне сарадње између француске и српске полиције је борба против тероризма, илегалне трговине оружјем и против илегалних миграција", рекао је Мондолини и додао да је правосудна билатерална сарадња две земље изузетна, те да почива на модерним инструментима сарадње.

Наводећи да је 10. априла 2013. године потписана заједничка француско-српска декларација о сарадњи у области организованог криминала, Мондолини је навео да је то по први пут да је Француска потписала један такав протокол са неком земљом изван ЕУ.

"Овај инструмент међународне сарадње је најразвијенија форма борбе против мрежа организованог криминала и омогућава да се уједине правосудна и полицијска средства сваке од ових држава како би се расформисале те мреже са моћном структуром. То показује вољу Србије да се отвори за инструменте правосудне сарадње који су створени у оквиру ЕУ", додао је Мондолини. 

"Сарадња између српске и француске полиције мора да буде јача"

Директорка Националног института за високе студије безбедности и правде (ИНХЕСЈ), који је организатор дводневног семинара у Београду, Елен Казо Шарл навела је да су и испред Србије и Француске изазови који су заједнички за све европске земље.

"Криминалне мреже делују прекогранично, илегална трговина оружјем, наркотицима и људима се грана овде као и у нашој земљи. Србију, као и Француску, погађају радикализација међу младима и повратак џихадиста са Блиског истока", рекла је Казо Шарл.

Додала је да је сарадња између српске и француске полиције реалност, посебно у борби против тероризма, али да мора још да буде јача као и сарадња између правосудних органа Србије и Француске.

ИНХЕСЈ је основан 2009. године, а бави се припремом кадра високог нивоа из Француске или страних земаља за вршење дужности у областима безбедности и правде. Поверене су му три мисије и то: мисија обуке, студијска и истраживачка мисија и мисија стратешког разматрања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво