Влајков: Самит у Софији историјски тренутак за Западни Балкан

Самит ЕУ–Западни Балкан у Софији је историјски тренутак, јер се дешава 15 година након последњег у Солуну и у другачијој атмосфери будући да Бугарска жели да представи да је интеграција, како је рекао, "шест земаља Западног Балкана" добра и за те земље и за ЕУ, поручио је амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков.

Говорећи на трећем панелу "Предстојећи самит ЕУ и Западног Балкана у Софији: наде и очекивања", којим је завршена међународна конференција "Западни Балкан на новој геополитичкој раскрсници: између унутрашњих проблема и европских интеграција", Влајков је рекао да је врло добро што је за време председавања Бугарске пребачен фокус ЕУ на Западни Балкан.

Додао је да без обзира на проблеме са којима се суочавају те земље, уколико буду посвећене реформама, успеће у интеграцији у исту породицу – европску.

"Врло сам задовољан да смо били у позицији да пребацимо фокус ЕУ на Западни Балкан и Србију, јер морамо да радимо на будућој повезаности, морамо да радимо и са становишта Србије и са ЕУ. Пре годину дана није било могуће замислити да ће се одржати самит као што ће бити овај у Софији и срећни смо што смо успели да убедимо и остале чланице да је ЕУ комплетна прича уз земље Западног Балкана", навео је Влајков.

Додао је да није било једноставно убедити друге партнере у ЕУ у то, јер и дан данас има оних који мисле да ствари иду брзо да је потребно видети да се испуне критеријуми за чланство у ЕУ.

"Реформе су болне, али људи треба да схвате да је то за бољи живот грађана. Са друге стране, веома је важно да земље ЕУ схвате колико је важно да имамо шест нових земаља, да ће то обезбедити стабилност у региону и донети Унији 20 милиона људи за заједничко тржиште. То је добро и за ЕУ и за земље Западног Балкана", истакао је Влајков.

Нагласио је да је сигуран да земље Западног Балкана и саме желе да испуне критеријуме, те да је индикативан датум 2025. године највећа мотивација и за Србију и остале земље Западног Балкана да то што пре учине.

"Што се Бугарске тиче очекивања су да ће самит потврдити политичку вољу да наставимо у следећих неколико година да радимо заједно на томе да сви постанемо чланови исте породице – европске. Радимо напорно на томе, јер није могуће да будемо заједно ако нисмо повезани, не само саобраћајем, већ морамо бити повезани људима, посебно младим људима, затим образовањем и свим другим сферама", поручио је Влајков.

Шефица Политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Нора Хајринен навела је да је самит прилика да земље учеснице размисле о посвећености европским вредностима, као и да се на неки начин обавежу на одређене циљеве које треба остварити.

Како каже, сутрашњи самит покрива много тема, а нарочито може бити охрабрујућ за Албанију и Македонију које би могле почети свој европски пут, такође, каже, самит може дати динамику процесу проширења, као и идеје о томе како ће будућност ЕУ изгледати.

"Померамо се и можда Стратегија 2025 може постати реалност", рекла је Хајриненова.

Некадашњи амбасадор Србије при ЕУ Душко Лопандић истакао је да је било више покушаја последњих година да се направи овакав самит, али да се то није десило јер у том тренутку није било довољно сагласности у вези са проширењем ЕУ међу чланицама.

Рекао је да је већ најављено да ће се самит поново одржати за две године у Хрватској, те да је то позитиван знак, као и то што је већина чланица прихватила предлоге Европске комисије изнете у Стратегији 2025.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво