Вучић у Диселдорфу, политички и привредни разговори

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Диселдорфу са председником Владе Северне Рајне-Вестфалије Армином Лашетом, најављено је из владе ове најмногољудније немачке покрајине са више од 18 милиона становника.

Александар Вучић ће, осим разговора са Армином Лашетом, учествовати и на српско-немачком форуму који ће се одржати у Клубу привредника у Диселдорфу.

Председник Србије долази у посету Северној Рајни-Вестфалији у важном политичком тренутку, када се питање судбине Косова, а тиме и Србије, анализира у међународним круговима, пре свега, међу учесницама земаља Kвинте (Америка, Велика Британија, Француска, Италија и Немачка) и неколико дана пред Самит лидера Западног Балкана, у Софији, где ће се поново подсетити на обећања са Самита из Солуна пре 15 година, у вези са интеграцијом земаља Западног Балкана у Европску унију.

Вучићев главни саговорник биће Лашет, који је истовремено и потпредседник Хришћанско-демократске уније, на чијем челу је канцеларка Ангела Меркел.

Иако важи за скромног и помало дефанзивног политичара, Лашет је, како се наводи у немачким политичким круговима, близак сарадник канцеларке Меркел.

О њему се говорило и да је "џокер" Меркелове за тешке случајеве и њен "верни пратилац", а да ли би једног дана могао да буде и њен наследник на месту канцелара и шефа ЦДУ, отворено је питање.

Лашет у Северној Рајни-Вестфалији влада заједно са либералима и за њега се каже да није загрижени конзервативац, већ умерени политичар, спреман за разговор.

Вучић ће се сутра сусрести са најмоћнијим људима ове важне и економски јаке немачке покрајине, која је некада била "тврђава социјалдемократа", а сада је чврсто у рукама демохришћана и Лашета.

Tо је покрајина за коју се немачки политичари посебно боре, између осталог, и зато што из те покрајине долази сваки пети савезни немачки бирач.

Српско-немачки форум 

Када је реч о српско-немачком форуму, односно форуму Србија – Северна Рајна-Вестфалија, госте ће, како се очекује, поздравити председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, а најављено је и учешће председника Индустријске и трговинске коморе те покрајине Томаса Мајера, покрајинског министра привреде Андреаса Пинкварта, а у привредно-политичком дијалогу са Вучићем ће бити бивши специјални координатор Пакта за стабилност Бодо Хомбах, као и други гости.

Вучић ће током ово посете, у чијој организацији су посебно ангажовани ПКС и Генерални конзулат Србије у Диселдорфу, имати прилику да посети покрајину у којој су многи Срби нашли "ухлебљење" и из које долазе највећи немачки инвеститори у Србију.

Из Северне Рајне-Весфалије је компанија "Хенкел", која у Србији има своје фирме за производњу у области хемијске индустрије, у области трговине је "Metro Cash&Carry", ту је и групација "Фалке" у области текстилне индустрије, у производњи електроопреме је фирма "Eaton Electrical Gruop / Moeller Electric", "Xella" у области производње грађевинског материјала.

Из те покрајине су, такође, и престижна фирма "Др Eткер" у прехрамбеној индустрији, "Quartzwerke" у производњи кварцног песка, "Дојче пост ДХЛ", RWЕ – највећи немачки произвођач електричне енергије...

Када је реч о обиму привредне сарадње између Северне Рајне-Вестфалије и Србије, лане је укупни обим размене био близу 620 милиона евра, показује немачка статистика, по којој сарадња између Србије и те покрајине бележи тренд раста.

Вучић ће бити гост у покрајини из чијег Министарства привреде у Диселдорфу се позитивно оцењују досадашњи привредни односи са Србијом и указаје да ће наша земља и убудуће бити веома интересантна немачкој привреди за сарадњу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво