На седници Скупштине и о Комисији за последице бомбардовања

Већина посланика је гласала да се формирање Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године нaђе на дневном реду парламента. Посланици су дневни ред утврђивали више од осам сати.

18.25 – Утврђен дневни ред, наставак седнице сутра. 

17.45 – Посланици већ седам сати утврђују дневни ред. Допуну дневног реда поднели и посланици опозиције и посланици власти.

13.00 – Новинарима у Скупштини посланици ДЈБ су рекли да нису гласали да се на дневном реду нађе формирање Комисије.

10.15 – Почела седница Скупштине. У току је утврђивање дневног реда.

Очекује се да ће посланици расправљати о бројним предлозима закона и потврђивању међународних споразума. 

Посланици су после осам сати утврдили дневни ред, а рад ће наставити сутра када ће започети претрес више законских предлога.

Једна од тема седнице биће и формирање комисије која ће се бавити последицама НАТО бомбардовања, односно утицајем на повећање броја оболелих од малигних болести. За председника Комисије предложен је др Дарко Лакетић.

За спровођење одлуке о комисији обезбеђена су средства у буџету Србије.

Опозиција је поднела више од 150 допуна дневног реда, а међу предлозима је било и формирање анкетних одбора који би утврдили чињенице о паду хеликоптера, када је погинуло седам особа, о рушењу у Савамали, али и измену закона о народним посланицима који би увео обавезу да посланици прођу лекарски преглед.

Измене Закона о народним посланицима је предложио посланик Зоран Живковић, а Маријан Ристичевић, посланик са листе СНС, је после Живковићевог излагања рекао да је управо лидер Нове странке ту обавезу укинуо.

Ристичевић је имао више предлога за допуну дневног реда, између осталог и да се утврди "велеиздаја Бориса Тадића".

Сви предлози опозиције су до сада одбијени.

На оптужбе опозиције да их власт у скупштини онемогућава да говори, Ристичевић је изнео податак да у садашњем сазиву парламента од 2016. године опозиција има 6.698 јављања, а посланици власт 4.696 јављања.

Он је додао да опозиција има три пута више обраћања по Пословнику о раду, а "кажу да су дискриминсани" и констатовао да би поједини посланици боље прошле на изборима да су се мање јављали у скупштини и да су само ћутали.

Опозиција је желела и да се утврди какво је стање медија после приватизације, како се финансирају локалне самоуправе, а тражили су да се донесе више резолуција, међу којима је она о Косову и Метохији и очувању српског језика.

Посланица Покрета "Доста је било" Бранка Стаменковић изјавила је да они нису гласали да се на дневном реду парламента нађе формирање Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања Србије 1999. године по здравље људи и животну средину.

Стаменковићева је новинарима у Скупштини Србије објаснила да су се њихови посланици одлучили да не гласају јер нису имали довољно информација о томе ко ће чинити комисију, међутим, додала је да ће, уколико буду позвани, прихватити позив да буду њен део.

Навела је и да не разуме зашто се сада то ради по хитној процедури када се, како каже, чекало већ 19 година.

Да се оснивање комисије уврсти у дневни ред седнице гласали су и опозициони посланици Двери.

"Када год предложи власт нешто што је добро имаће нашу подршку", поручио је председник Двери Бошко Обрадовић.

Сумњу због чега се сада формира Комисија има и посланичка група Нова Србија – Покрет за спас Србије, која је за разлику од ДЈБ гласала да се ова тачка нађе на дневном реду.

Шефица те посланичке групе Санда Рашковић Ивић рекла је новинарима да су они подржали формирање комисије, али да постоји доза сумње зашто се она формира у овом тренутку "када јако запиње поглавље 23 и 24, када је ту решавање косовског питања."

Упитала је да ли власт формирањем комисије жели да прикрије нешто друго.

"Уколико бих добила позив (да буде део комисије) прихватила бих га, јер сам, пре свега лекар", рекла је Рашковић Ивић.

Бивша амбасадорка у Риму плаши се да се не подлегне притиску.

"Била сам сведок како је та комисија имала притиске па чак и од стране НАТО пакта па су чак неким људима који су се разболели прећено им је", додаје Рашковић Ивић.

О формирању комисије посланици ће расправљати највероватније у четвртак пошто заврше дебату о пакету саобраћајних закона и лекс специјалису о изградњи јефтиних војних станова. 

Посланици ће на седници бити обавештени о оставци министра финансија Душана Вујовића, која је у Скупштину Србије стигла 8. маја 2018. године. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара