Дарко Лакетић: Резултати из Италије основа за рад наше комисије

Доктор Дарко Лакетић је предложен за председника комисије која ће се бавити доказивањем узрочно-последичних веза бомбардовања 1999. године са повећаним бројем малигних обољења. Од суштинског значаја је закључак италијанске комисије и научна методологија којом су дошли до резултата, каже Лакетић.

Чланови комисије биће из редова посланика и сваких шест месеци ће извештавати Скупштину о свом раду. Комисија је дужна да први прелиминарни извештај са предлогом мера поднесе парламенту до краја 2020. године.

Посланик СНС-а и председник скупштинског Одбора за здравље Дарко Лакетић предложен је за председника Комисије.

Како се наводи у образложењу предлога који је поднела председница Скупштине Србије Маја Гојковић, задатак Комисије је да сагледа све чињенице и околности у вези са последицама НАТО бомбардовања 1999. године, као и утицај на животу средину са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом.

Он каже да ће за чланове комисије предлагати пре свега посланике лекаре, али и друге стручњаке који могу да допринесу доказивању узрочно-последичне везе бомбардовања осиромашеним уранијумом са порастом броја оболелих од малигних болести.

На првој конститутивној седници Комисија је дужна да утврди методологију рада.

Пред комисију ће бити позивани и стручњаци који су сведочили и пред италијанским парламентом, а извештај из Италије биће и основа за рад наше комисије јер су они успели да докажу постојање одређених "института".

Италија је после вишегодишњег истраживања доказала да су италијански војници умирали, оболевали и да оболевају од последица тога што су боравили на подручјима на којима су коришћени пројектили са осиромашеним уранијумом.

"Реч је о институту квалификоване вероватноће о настанку болести и о једном врло, врло преданом раду те комисије. Они су испитали, саслушали преко стотину, две стотине људи. Неки су оболели, неки се налазе у врху италијанске војске, неки се налазе у врху медицине итд. Од суштинског значаја је тај закључак и научна методологија путем које су дошли до тих резултата, јер ће нам управо та научна методологија и ти њихови резултати бити полазна основа за наш даљи рад са формирањем наше комисије", рекао је Лакетић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је данас за РТС да је убеђена да ће се суштинским и посвећеним радом посланика доказати да бомбардовање наше државе и наших грађана осиромашеним уранијумом има утицај на пораст малигних обољења. Ми имамо обавезу према грађанима да им након исцрпног рада саопштимо истину јер је то злочин без преседана, истакла је Гојковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се