Вучић о Блајбургу: Није последњи пут, само здружени опстајемо

Само здружени можемо да опстанемо и останемо, иако је то многим Хрватима тешко да чују, и неким Србима још теже, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом јуче одржаног скупа у Блајбургу. Вучић је изјавио и да предлог о укидању привременог смањења пензија практично значи да би најсиромашнијим пензионерима и онима из средњег слоја биле "одузете" две пензије на годишњем нивоу, те да он то неће дозволити.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом скупа у Блајбургу, да то није ни први, ни последњи пут да се одржава.

"Ни први, ни последњи пут... Сваке године ће се они окупљати, они се тиме поносе, ми то не разумемо", рекао је Вучић новинарима у Београду након обиласка Онкологије два.

Он је, међутим, скренуо пажну на то да се ствари и прилике у свету мењају и да поједини људи живе у добу од пре пет, 10 или 50 година и не разумеју шта ће све да се промени.

"Неки не разумеју да ће Срби и Хрвати живети у много бољим односима, иако неки желе управо обрнуто", рекао је Вучић и додао да смо и једни и други мали и "нестајемо".

"Само здружени можемо да опстанемо и останемо, иако је то многим Хрватима тешко да чују, и неким Србима још теже", поручио је Вучић.

Подсетио је да данас Хрвата у БиХ има 320.000 у односу на 760.000 пре ратних сукоба и да се тај пад десио за само 25 година, а слични процеси се дешавају и Србима, мада не у толиком проценту, али и муслиманима.

"Код свих је пад, празне се ови простори и зато се залажем за макроекономску унију. Без граница, са сличним таксама, да све упростимо, да све иде без баријера. Тако ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи разумеју имаћемо шансу, ако не – ништа", закључио је председник Србије.

"Неће бити санкција"

Председник Вучић је рекао да се не плаши никаквих санкција Запада у процесу решавања питања Косова и Метохије, колико га брину "пузајући проблеми", попут одласка људи из Србије и ниског наталитета.

Подсетио је да смо за овакву ситуацију и веома лоше околности у којима се решава проблем Косова и Метохије донекле и сами одговорни, имајући у виду погрешну политику и неке потезе Србије којима смо практично ставили "печат на коверат косовске независности".

За евентуалне санкције питали су га новинари поводом информација о договору Европе и САД о Косову, недавно у Вашнгтону, односно о "вашингтонском документу".

Нагласио је, најпре, да није видео никакав документ са недавног састанка такозване Квинте у Вашингтону, те да оно што се тамо могло говорити и не може бити неко велико изненађење, јер је реч о земљама које су све признале косовску независност.

"Неће бити санкција, то је све што могу да кажем. Нисам видео никакав вашингтонски документ. Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и нека начела. Нешто ми је полузванично саопштено. То није ништа посебно ново", објаснио је председник у изјави новинарима.

"Скривали се уместо да предузимају кораке"

Вучић је подсетио да су земље квинте признале једнострано проглашену независност Косова, које покушавају да виде шта за Србе могу да учине да би они признали независност Косова у границама те самопроглашене државе.

"Ја о томе говорим јавно и нескривено пред свима", рекао је и додао да се ми Срби правимо као да се ништа није догодило.

Подсетио је да смо имали 1999, па 2004, а затим 2008, када је једнострано проглашена независност Косова, када су, каже, "неки бежали у Румунију", уместо да предузимају кораке, а неки се скривали, а да је потом уследио катастрофалан потез 2010-2011, када смо себи ставили печат на коверат косовске независности.

"Десиле су се грозне ствари за које смо делимично одговорни сами ми, посебно за Међународни суд правде, захваљујући глупој и неодговорној политици појединих људи. А сада се борим да из амбиса извучемо земљу и постигнемо највише за нашу државу и грађане. Наставићемо ту борбу", подвукао је Вучић.

Председник је рекао да је помало забринут, али не и успаничен да би говорио какве су тешке последице могуће.

"Више се плашим пузајућих проблема за Србију, проблем одласка људи и слабог наталитета", објаснио је Вучић.

Констатовао је да неки људи углавном размишљају од избора до избора, а он, каже, размишља шта ће да остане иза нас за 20 и 30 година.

Према његовим речима Србија је данас јача, и да би позиција земље било снажнија да је својевремено, у тим кључним годинама, имала озбиљније, одговорније и снажније руководство, не кохабитацију, већ јединствену власт и да се неки нису борили само за власт преко Американаца.

Вучић je одговарао и на питања у вези са интервјуом Драгана Ђиласа за Блиц. Рекао је да је "Ђилас Роме трпао у контејнере", а сада прича о фашизму.

"Веће плате и пензије, а нема отимања најсиромашнијима"

Вучић је изјавио да предлог о укидању привременог смањења пензија практично значи да би најсиромашнијим пензионерима и онима из средњег слоја биле "одузете" две пензије на годишњем нивоу, те да он то неће дозволити.

Такође је најавио повећање плата у јавном сектору и прецизирао да ће оне, у здравству на пример, кумулативно бити веће за 20 одсто него што су биле 2014. године.

Разговара, каже, са премијерком Аном Брнабић о томе да се те ствари десе од октобра, да се тада спроведе ребаланс буџета, "али, један од најбољих", где ће бити новца да се издвоји за плате и пензије, али да ће се све то знати крајем јула, почетком августа, након што се буду видели параметри раста.

Вучић је на коментаре да ММФ тражи укидање закона о привременом смањењу пензија, указао најпре да смањење пензија није ни било за највећи број људи, за 61 одсто.

Како је рекао, по садашњем систему, увећање пензија би требало да буде највеће ове године, и ако иде на осам одсто на просечну пензију од 25.000 из 2014. онда ће та особа имати пензију од 29.135 динара, што је више него тада, односно 16,54 одсто.

"То је 4.200 динара више месечно, годишње око 50. 000 - две пензије више него тада" прецизирао је Вучић.

Како је рекао свега 1,7 одсто пензионера имаће за нијансу мање него 2014. и то за оне који имају више од 60.000 динара, док ће 98,3 имати веће него тада.

Они који траже да "идемо у рикверц", а да се врате највише пензије, то би значило да немају никакво повећање они сиромашни и они са просечним пензијама.

"А ми желимо да драстично повећамо животни стандард најсиромашнијих пензионера", рекао је Вучић и назначио да сматра да је посао пре свега да се заштите најсиромашнији.

Повећања и следеће године

Додао је да ће и следеће године бити повећања како би сви имали веће пензије, а драматично вцехе најсиромашнији.

На поређења економских показатеља са другима у региону, председник Србије је рекао да су наше јавне финансије уређене, а да они који причају о неким другим процентима појединих у региону не узимају у обзир нити дознаке које њима стижу из иностранства, нити структуру тога што се тамо ради и не гледају праве параметре.

Истакао је да Србија има суфицит у буџету, да ће нам јавни дуг ићи ипсод 50 одсто, да смо смањили драстично стопу незапослености и код нас је најнижа...

"Да људи разумеју, та прича да просечном пензионеру одузмемо две пензије – ја то нећу", поновио је председник и додао да то неће ни влада и да се неће "отимати" од сиротиње.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара