Оставка Вујовића стигла у парламент, Синиша Мали ће бити предложен за министра

У Скупштину Србије стигла је оставка министра финансија Душана Вујовића, коју је проследила премијерка Ана Брнабић. РТС-у је потврђено да ће за новог министра финансија бити предложен Синиша Мали.

Оставка Душана Вујовића биће верификована на првој наредној седници Народне скупштине, а до тада ће функцију министра финансија обављати Вујовић.

Након што посланици констатују оставку министра Вујовића, премијерка има рок од 15 дана да Скупштини достави предлог за новог министра.

Из кабинета Ане Брнабић је, иначе, јутрос саопштено да је Вујовић о оставци обавестио председницу Владе Србије.

У саопштењу се наводи да је Брнабићева захвална Вујовићу на досадашњој сарадњи, посвећености циљевима Владе и постигнутим резултатима у ресору који је водио.

Душан Вујовић је у оставци навео да су четири године, колико је дуго био министар, "сасвим довољне да се човек покаже на јавној функцији".

"Мислим да су у условима демократије четири године разуман рок да се човек покаже на јавној функцији и зато бих желео да се из породичних, личних и професионалних разлога повучем са функције министра финансија у Влади. Иако је оставка неопозива, спреман сам да у саветодавном статусу активно помажем тиму у Влади и Министарству финансија да успешно настави започете реформе и процес евроинтеграција", навео је Вујовић.

Истакао је да су признања угледних домаћих и иностраних међународних финансијских институција потврда постигнутих резултата.

Вујовић је био министар привреде у Влади Александра Вучића у периоду од 27. априла до 4. августа 2014. године, а након тога, именован је за министра финансија, такође у Влади Александра Вучића, и ту функцију обављао је до августа 2016.

На месту министра финансија био је и у мандату од августа 2016. до јуна 2017. године, као и у мандату владе Ане Брнабић од јуна прошле године до данас.

Шта је урадио, а шта оставља наследнику 

Од домаћих институција признање за урађено и подсећање на оно што је остало.

"У његовом мандату је смањен дефицит, мањак са 2,2 милијарде евра, што је огроман износ, то је седам одсто свега што Србија произведе, то је смањено на нулу и он је имао значајно учешће", објашњава председник Фискалног савета Павле Петровић.

Али и за наследника је остало много посла.

"Остали су значајни послови да се ураде. Треба укинути закон о привременом смањењу пензија и прећи на стални систем, јер су услови такви да то више није неопходно. Систем плата у јавном сектору треба уредити, остао је неуређен да би се избегло досадашње ад хок повећање по појединим секторима", додаје Петровић.

Додаје да би министар финансија требало да се бори да држава обезбеди довољно средстава за повећање плата и пензија и не попушта пред популистичким притисцима.

На питање да ли је Вујовић у томе успевао, Петровић напомиње да "добрим делом јесте, а повремено не".

"Ми смо као Фискални савет имали и добру сарадњу, али и сукобе, колико је то било само до њега, а колико до Владе, то је теже проценити", додаје Петровић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара