Вучић: Одлучујући период кад је реч о КиМ; забрањени скупови у Хртковцима

Пред Србијом је одлучујући, свакако тежак период кад је реч о Косову и Метохији и очекујем притиске, оценио је председник Србије Александар Вучић. Навео је и да је држава забранила сва окупљања у Хртковцима у недељу, 6. маја, и додао да Србија неће у прошлост већ у будућност. Председник додаје да је значајније повећање плата и пензија извесно, али да ће се са премијерком Аном Брнабић договорити у ком ће то бити обиму.

Александар Вучић је рекао да позиција Србије по питању Космета није лака, али да ћемо наставити да се боримо.

"Пред нама је период од наредних неколико месеци који ће бити свакако одлучујући и биће тежак за нашу земљу и народ", упозорио је Вучић одговарајући на питања новинара, након што је у згради Председништва примио награђене рваче и џудисте.

Како је рекао, очекује такође и велике и значајне притиске. Указао је на настојања да се дође до компромисног решења, али се, каже, плаши да "многи у свету као компромис виде оно што је њихова воља и одлука". 

"На нама је да не доносимо одлуке напречац", рекао је Вучић и додао да ћемо видети шта се српском народу нуди, "да ћемо то сагледати и онда доносити одлуке важне за будућност нашег народа", свакако самостално, истакао је, као и до сада.

"Да ћемо бити много срећни, свакако нећемо", приметио је Вучић. 

"Шта год да урадите, кајаћете се. Шта год да урадите, није добро. То је као када седну двојица и разговарају о фудбалу па кажу – Морињо ништа не зна, Гвардиола такође, а шта ће тек мислити о неком Вучићу пошто је Косово милионе година наше, а они би преговоре водили боље", додао је председник Србије.

Како је објаснио, боримо се у немогућој атмосфери, када у рукама немате ништа. Ситуацију је илустровао да је таква као да сте изашли у ринг где вас је неко већ раније измлатио, па излазите уморно, руке не можете да померате од 1999. године, везани сте од 2008. године, а онда вам је неко 2010. и 2011. одлуком МСП-а ставио фластере на уста.

"Такви сада у рингу, са фластерима, ногама и рукама у гипсу морате да се борите против најбољих бораца на планети. У таквим условима морате да се борите за своју земљу и чините што је најбоље за њу", указао је Вучић.

Подсетио је да смо до сада увек у историји славили људе који су водили успешне или неуспешне ратове, а никада нисмо имали разумевање за мир и оне који су сачували нашу децу.

"Свако од лидера који су изабрани од нашег народа има право на сопствени избор и на то куда и како мисли да води своју земљу и како види будућност своје земље", рекао је Вучић.

Гутерес доказао да је заслужио да буде на челу УН 

Изјавио је да Британци, Американци, Французи и сви други који су признали такозвану независност Косова већ дуго времена раде на томе да се на седницама СБ УН не разговара о КиМ, али је указао на изјаву генералног секретара УН Антонија Гутереса, који је осудио понашање косовске полиције према Марку Ђурићу.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези с најавама да би Британија, када дође на место председавајућег СБ УН, могла да тражи затворене седнице о КиМ или да њих не буде у садашњој форми, навео да неке земље из свог угла мисле да су посао завршиле.

У сваком случају, рекао је Вучић, од Русије очекује отворену подршку по том питању.

Како је оценио, Гутерес је показао да је заслужио да буде на челу УН својом непристрасношћу и одговорношћу и подвукао да је то важна вест јер је заиста осудио понашање косовске полиције и допринео тиме разрешењу свега што се десило у Косовској Митовици.

Извесно значајније повећање плата и пензија

Вучић је рекао да је значајније повећање плата и пензија извесно, али да ће се са премијерком Аном Брнабић договорити у ком обиму.

Навео је да се стопа раста повећава, да незапосленост и даља пада, те да се у Београду она налази на рекордно ниском нивоу.

"БДП расте снажније него икада пре, имамо суфицит у буџету три године заредом, стране директне инвестиције су нам највеће у региону. То се види по потрошњи, по продаји станова и аутомобила", рекао је Вучић.

Рекао је да свакако очекује да раст привреде и даље буде више од четири одсто (сада је 4,5 одсто), те додао да то осим Србије имају у Европи још Ирска, Румунија и Пољска, док је Мађарска четврта.

"Чини ми се да је то највише у Европи, и надам се да ћемо и даље имати преко четири одсто, али ми, за разлику од тих других земаља, имамо суфицит у буџету, а верујем и да ћемо имати довољан број страних инвестиција", рекао је Вучић.

Помоћ младима да реше стамбено питање 

Да ли ћемо све то успети, додао је, зависи и од грађана, јер, "оно чиме смо највише опхрвани јесте Косово, да не кажем опседнути".

"Није лак период пред нама, пред Србијом, али заједно ћемо успети да се изборимо за оно што је најбоље за нашу земљу, а ако не успемо, можда ће неко други имати више успеха у будућности", поручио је.

Главно је, закључио је, да смо изашли из рецесије, из кризе дефинитивно, "а да ли се живи боље... али биће сигурно нових повећања примања".

Председник је најавио и да ће, након сусрета које ће имати с председницима Турске и Русије, одржати састанак како би се видело шта је могуће урадити како би се убрзала градња станова за припаднике војске и полиције.

Изградња ће најпре почети у Нишу, а затим и у Врању, Лесковцу, рекао је Вучић и додао: "Покушаћемо да помогнемо младим људима који су у науци да реше стамбено питање, па после и свим осталим младим људима."

Сарадња с Турском – нове могућности 

Вучић каже да од посете Турској и Русији очекује даље побољшање, пре свега економске сарадње.

"Мислим да грађане Србије када се састајете са неким од лидера то не занима, они чекају да виде резултате у свом новчанику", рекао је новинарима поводом предстојећих посета Анкари и Москви.

Подсетио је на резултате сарадње са Турском у фабрикама "од Владичиног Хана до Крупња", те најавио да ће ускоро у Малом Зворнику, после четири деценије бити отворена нова фабрика са око 300 запослених. Резултат сарадње са Турском, како је додао, јесте и извоз говеђег меса, што је довело до повећања цене тог меса за до 23 одсто, чиме су произвођачи задовољни.

Та сарадња отвара нове могућности, констатовао је Вучић додајући да ће економска сарадња бити сигурно једна од главних тема у разговору са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, али и да ће се разговарати и о кључним политичким темама.

Истакао је да постоји много заједничких тема са Турском, од регионалних до политичких, те је подвукао да су Турци број један нација у туризму.

"Желимо да се број турских туриста даље повећава. Турци су прескочили све нације у протекле две године и постали број један по броју долазака туриста у нашу земљу", објаснио је Вучић.

Разговор с Путином о билатералној сарадњи

У Москви ће, додао је, имати част да на позив председника Путина, а у име Србије, присуствује Паради победе.

"Мода је у свету да се говори о окончању Првог и Другог светског рата. Овде се говори о великој победи над фашизмом, а у Русији о отаџбинској победи. То је огромна и велика победа и за српски народ, који је један од највише страдалих народа у свету. Онолико колико смо могли својим малим снагама, али не тако безначајним у смислу борбености и наших пропорција, допринели смо победи највеће пошасти света", нагласио је он додајући да је на то посебно поносан.

Рекао је да ће пре присуства Паради имати разговор са председником Путином о билатералној сарадњи.

Навео је да су бројке врло добре, да је трговинска размена после масивног пада рубље поново драстично порасла, те да очекује да ће се тако наставити и у будућности.

"Очекујем да ћемо разговарати и о свим другим важним политичким и регионалним темама. Нисам саговорник за светске теме. Путин о светским темама може да разговара са Меркеловом, Трампом и другима, ја сам мали човек којег интересују Србија и регион. Ја да се мешам у светска питања нити умем, нити могу, нити сам заинтересован. Имали смо раније лидере који су хтели свима у свету да се баве, а ја желим да се бавим нашом земљом и да будемо што успешнији", нагласио је он.

Додао је да сви ти разговори доносе нове послове и подсетио да је април завршен са суфицитом у каси, иако је био предвиђен дефицит, и то без иједне једнократне уплате јавних предузећа, што значи да је каса у одличном стању. 

број коментара 27 Пошаљи коментар
(субота, 05. мај 2018, 09:04) - Milan [нерегистровани]

Nema cjene

Ni EU ni povecanje plata , nista nije vrjedno KiM. Ko preda Kosovo unistio je buducnost Srbije. Urazumite se i razmislite o svemu. Nijedna drzava u istoriji nije pristala na oduzimanje njene teritorije. Hoce li Srbija napraviti presedan.

(субота, 05. мај 2018, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

?

A ako vas rusija neće?Kome ćete onda da se stavite na raspolaganju?

(субота, 05. мај 2018, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Molba

Prestanite vise da nas presirate.Nikada necete postici da gradjani odustanu od KiM.Nema te sargarepe koju cemo pojesti zarad te EU.Iskreno.

(петак, 04. мај 2018, 22:29) - Milos [нерегистровани]

Resenje je jednostavno

Samo ne donosite odluke na osnovu kojih necemo biti sretni.

(петак, 04. мај 2018, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Ujedinjenje sa Rusijom!

Srbija ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije jer ce onda traziti da se Srbija rascepa na delove a to znaci da necemo vise postojati!Podhitno trebamo da udjemo u savez sa Rusijom to je jedino resenje sve ostale opcije su cepanje i unistavanje Srbije.Ako se ne ujedinimo sa Rusijom ostacemo bez svoje zemlje!

(петак, 04. мај 2018, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Izbacite iz recnika

Izjave odlučujući ..u slijeecih nekoliko meseci... Nema kad je u pitanju Kosovo nikakvog odlučujućeg i sudbonosnog vremena.Ocuvanje teritorije,povrat nasilno uzetog teritorija je trajan proces i završit će onda kad Kosovo se vrati pod okrilje Srbije ili na neki drugi način koji bude prihvatljiv za Srbiju.

(петак, 04. мај 2018, 20:17) - anonymous [нерегистровани]

Razmisljanje jednog obicnog coveka -- Srbina oko Kosova i Metohije

Sve dotle dok predstavnik Srpske strane ne stavi svoj potpis na parce papira da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, Kosovo i Metohija su u sastavu Republike Srbije za vjeki-vjekova. To je tako pa taman da ni jedan Srbin ne ostane na Kosovu i Metohiji i da, nedaj Boze, sve Srpske svetinje budu porusene. Sa nepriznanjem ostavljamo prostor i mogucnost nasim buducim pokolenjima da vrate ono sto se sada pokusava bespravno oteti.

(петак, 04. мај 2018, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Tesko

G-dine Vucicu, postovani Predsednice:
Mogu samo da zamislim koliko Vam je tesko zbog "pregovora" oko Kosova i Metohije ali bi hteo na neki nacin da Vam pomognem.Vase javno istupanje i opisivanje te teskoce otezava Vam polozaj jer vas protivnik -- Kosovski Albanci, EU I njihovi pobornici, to ne treba da znaju.Sto manje "rekla, kazala" to bolje za Vasu poziciju i nas srpski narod.Mnogo srece i sve najbolje!

(петак, 04. мај 2018, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Zasto?

Cemu zurba i zasto odlucujuci period ? Strpljen-spasen,kaze nas narod.

(петак, 04. мај 2018, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

Molim da objavite

Uopste se ne slazem sa ovim sto prica Predsednik. Pogotovu mislim da je vec vise puta pricao o "povecanju" plata i penzija,a vidi se kako se tesko zivi.