Усвојен дневни ред, сутра наставак седнице парламента

Посланици Народне скупштине, на седници којом је председавао потпредседник парламента Верољуб Арсић, усвојили су дневни ред четврте седнице Првог редовног заседања.

Поред 13 тачака дневног реда које је предложила председница скупштине Маја Гојковић, на дневном реду наћи ће се и 14. тачка – Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Скупштине, коју је предложила Српска радикална странка.

За предложени дневни ред гласало је 126 посланика, а посланика који су против или уздржани није било.

Седница ће бити настављена сутра у 10 часова, када би министар одбране Александар Вулин требало да образлаже предложене законе. 

На дневном реду седнице наћи ће се Предлог одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години, затим Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2018. години.

Посланици ће расправљати и о Предлогу закона о војном образовању, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о одбрани, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије, те Предлогу закона о производњи и промету наоружања и војне опреме.

Као седма тачка дневног реда је Предлог закона о изменама и допунама Закона о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије, а следе Предлог закона о изменама и допунама Закона о војној, радној и материјалној обавези и Предлог закона о изменама и допунама Закона о Безбедносно-информативној агенцији.

На дневном реду ће се наћи и Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Државе Израел у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом, Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Грчке о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра.

Последње две тачке дневног реда су Предлог закона о потврђивању Меморандума између Владе Србије и Владе Републике Српске о сарадњи у области ваздухопловства, те Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Румуније о сарадњи у области одбране.

Данашња седница парламента почела је постављањем питања посланика.

Расправа о предлозима за допуну дневног реда 

Пре гласања о дневном реду, посланици су се изјашњавали о предлозима народних посланика за допуне дневног реда, којих је било 181, а прихваћен је само један.

Посланик Демократске странке Балша Божовић  рекао је да је предложио да се дневни ред допуни предлогом одлуке о образовању анкетног одбора ради утврђивања чињеница о начину на који је министар одбране Александар Вулин стекао стан у Београду, те да је за све грађане Србије, каже, увредљиво што тај предлог није прихваћен.

На тај начин се, сматра, омаловажавају државне институције.

Говорећи о предлогу, који такође није прихваћен, да се образује анкетни одбор ради утврђивања чињеница у вези са трговином људским органима са територије КиМ, Божовић је навео да не очекује од посланика владајуће већине да прихвати овај предлог.

"Нормално је да они подрже коалиционог партнера Рамуша Харадинаја", рекао је Божовић.

Замолио је посланике владајуће већине да покажу грађанима Србије до кога им је више стало, да ли до, како је рекао, Харадинаја или до њих.

Посланику Демократске странке Радославу Милојичићу није усвојен предлог да се дневни ред седнице допуни предлогом закона о изменама и допунама о одбрани, а образлажући свој предлог казао је да је то изузетно важан закон за целу земљу.

Навео је да је Закон о одбрани недовољно обухватан и да не пружа одговоре на суштинска питања, а да је за то један од главних разлога застарелост основних стратешких докумената, али и занемаривање актуелних безбедносних ситуација, како у Србији, тако и у региону.

Посланик Маријан Ристичевић предложио је да се дневни ред седнице допуни предлогом одлуке о образовању анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности везаних за проглашење лажне државе Косово и навео да би одбор требао да се позабави чињеницом да је УНМИК замењен Еулексом.

Ристичевићу је одбијен и предлог о образовању анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности везаних за афере повезане са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом и ненаменском трошењу средстава. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи