Дачић: Инцидент са заставом у Јасеновцу без преседана

Инцидент са заставом на којој је исписан поздрав "За дом спремни" у Јасеновцу, где је одржавана комеморација поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у једном од најозлоглашенијих концентрационих логора, без преседана је у модерној Европи, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Нигде се и никад у Европи није десило да се тако нешто догоди", рекао је Ивица Дачић у изјави за Tанјуг и истакао да очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства.

"Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистичким поздравом Зиг хајл?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Такве осуде нема, напротив, усташама се подижу споменици и називају улице и тргови њиховим именима", указао је Дачић.

Министар Дачић је рекао да са усташама и њиховим злочинима нико није упоредив.

"Свако треба да осуди своје зло и само тако се могу градити добросуседски односи. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Вулину је такође чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске, јер су наши односи од кључног значаја за стабилност целог региона", поручио је Дачић.

Државна комеморативна церемонија у Спомен парку Јасеновац, започела је раније данас инцидентом, када су припадници ХОС-а развили заставу са поздравом "за дом спремни".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи