"Зборник САНУ одговор на позив за учешће у унутрашњем дијалогу"

Потпредседник САНУ и директор Византолошког института академик историчар Љубомир Максимовић каже да је Академија објавила Зборник текстова као одговор на позив председника Вучића да САНУ учествује у унутрашњем дијалогу.

Љубомир Максимовић је, гостујући у емисији Седмица Радио Београда 1, демантовао критике на рачун САНУ да је недовољно ангажована у друштвеном и политичком животу земље речима да "САНУ није политичка организација".

"Критике на рачун Зборника о питању Косова и Метохије подсећају ме на случај Меморандума. Велика већина људи, више од 90 посто, критиковала је Меморандум а да га није ни прочитала. То се сад дешава са Зборником", рекао је академик Максимовић.

Говорећи о политичким притисцима на неутралност земље, навео је да је дилема "исток или запад" лажна.

"Академик Сава Ћирковић је доказао да је наводна иста дилема Светог Саве уствари апокрифна прича, фалсификат", објаснио је Максимовић.

Додао је да "нисмо везани оковима прошлости".

"Румунија и Бугарска су одличан пример за то. Обе земље су много ‘византијскије' у свом цивилизацијском бићу од Србије, а обе су ушле у НАТО и обе су чланице Европске уније, без услова који се постављају нашој земљи: Дакле, говорити о томе да историјски утицај на 'исток или запад' дилему има одлучујући утицај, просто није тачно", закључио је академик Максимовић.

Подсетио је да је утицај Византије, тј. истока на модерну Србију пре свега везан за православље и културу, али да су сви закони (цивилни, грађански...) дошли са запада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво