Реаговања на Шешељев испад у Скупштини

Након индицента Војислава Шешеља, који је газио хрватску заставу и псовао делегацију те земље која је боравила у посети Београду, реаговали су званичници и представници политичких партија.

Реагујући на испад Војислава Шешеља, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Мехо Омеровић изјавио је да је лидер радикала својим односом према високим државним представницима Хрватске и претњама представницима хрватске мањине, нанео штету угледу Србије и угрозио њене интересе, међу којима је сасвим извесна потпуна нормализација односа на простору бивше Југославије.

"Није забележен овакав случај у новијој парламентарној и дипломатској историји. Ово је брука и срамота за све нас. Простачке увреде и псовке упућене гостима из Хрватске и гажење њихове заставе су поступци који су потпуно неприхватљиви са становишта било каквих, чак и најминималнијих стандарда људског понашања", истакао је Омеровић у писаној изјави.

Према његовим речима, "српски Томпсон", на нашу срећу, нестаје са политичке сцене и зато је нервозан и покушава да скрене пажњу на себе.

Посланик Демократског савеза Хрвата Војводине (ДСХВ) у српском парламенту, Томислав Жигманов, изјавио је да је реакција српских институција на испад лидера СРС-а Војислава Шешеља била очекивана.

"То је минимално што се могло очекивати током овог сусрета", рекао је Жигманов и додао да је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић овога пута експлицитно исказао осуду тога чина и подршку оним настојањима која ће ту врсту праксе спречавати.

Он је рекао да је хрватска заједница у Србији задовољна што је у фокусу интереса хрватско-српске политике, јер тај приступ "релаксира" њихов положај, и у функцији је изазова и проблема с којим се суочавају. 

Жигманов је у изјави коју је дао ХРТ-у пре одлуке делегације Сабора да прекине посету Београду, рекао да мисли да ће у том смислу разговори с председником Вучићем и премијерком Брнабић бити од користи за хрватску заједницу.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је у нападу на хрватске парламентарце председник СРС Војислав Шешељ обрукао Србију и сваког грађанина, "још једном служећи се примитивним понашањем недостојног нормалног и разумног човека, што Шешељ никада није ни био".

"Газећи хрватску заставу и вређајући хрватске посланике само је компромитовао Србију у очима људи који живе у нашем суседставу, свесно стварајући тензије које треба да погоршају наше међусобне односе" навео је Јовановић у писаној изјави медијима.

Раније је лидер ЛДП-а затражио од полиције да хитно идентификује и приведе обезбеђење Војислава Шешеља, као и њега, због данашњег физичког напада на Ненада Чанка због најављеног скупа радикала у Хртковцима.

"Ако је полиција неспосбна да то уради, онда ћемо бити принуђени да сами реагујемо, како смо већ то радили у прошлости када је у питању Шешељ и његова хорда састављена од насилника и примитиваца", изјавио је Јовановић.

И Српски покрет обнове осуђује данашњи поступак Војислава Шешеља, који је, како наводе, вређањем гостију из Хрватске и гажењем хрватске заставе повредио институцију парламента Србије, газио по српском гостопримству и послао веома ружну поруку у свет о нашој земљи.

У саопштењу је истакнуто да је Шешељ "поново, по ко зна који пут, допринео угрожавању безбедности Срба који живе у Хрватској...".

Делегације Хрватске са председником Сабора Горданом Јандроковићем на челу одлучила је након инцидента да прекине посету Србији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво