Јандроковић прекинуо посету Србији, оштре реакције из Загреба

После телефонског разговора председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића и премијера Андреја Пленковића, одлучено је да хрватска делегација прекине званичну посету Србији, објавио је портал "Index.hr". Одлука је донета након инцидента који је у Скупштини Србије изазвао Војислав Шешељ. Реаговали су и председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је новинарима испред Амбасаде Хрватске да хрватска делегација није видела да је Војислав Шешељ газио заставу Хрватске, као и да су то сазнали из саопштења СРС-а.

"Догодило се то, а да ми то нисмо видели. Према информацијама и саопштењу странке којој припада Шешељ, речено је да је он газио по хрватској застави. То је гнусно, неприхватљиво и из тог разлога смо одучили да прекинемо посету и вратимо се у Загреб", рекао је Јандроковић.

Председник Сабора је тако одговорио на питање новинара – како то да није било спомена о инциденту све до 13 часова, пренео је портал Index.hr.

По повратку у Загреб, Јандроковић је изјавио да је чуо прве реакције председница Скупштине и Владе Србије, Маје Гојковић и Ане Брнабић, у којима су оне осудиле испад Војислава Шешеља, али, каже, о њима се може полемисати.

"О њима би се могло полемисати – и о саопштењима и о начинима, јер је учињен покушај релативизације целог догађаја", изјавио је Јандроковић новинарима.

Додао је да неће да улази у разлоге и да одговара на питања зашто се нешто догодило, јер, сматра, то треба да учине надлежне службе Србије.

"Имали смо квалитетно обезбеђење, овде се догодио пропуст, или су у питању неки други разлози", рекао је Јандроковић.

Сматра да је председник Србије требало да реагује брже, али да није – за шта је, каже, очито имао своје разлоге.

На констатацију да је председник Александар Вучић био "пресретнут" приликом посете Загребу у фебруару, Јандроковић је рекао да се то не може поредити са овим што се догодило у Београду.

"Ова два догађаја немају никакве сличности", рекао је и додао да се, након сусрета два председника Србије и Хрватске, Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић, догодио читав низ сусрета на нивоу министара и експерата, с обзиром на то, како је рекао, да постоји неколико тешких питања.

"Морамо наставити да разговарамо. Имамо неколико отворених питања, заинтересовани смо за развој привредне сарадње и заштиту хрватске националне мањине у Србији. За нас је битно да се ова ситуација реши", рекао је Јандроковић.

Навео је и да одлука о прекиду посете није донета на брзину, те да је то био тренутак у којем се не може одлучити другачије. Јандроковић, међутим, није рекао да је одлуку да прекине посету Београду донео након разговора са премијером Андрејем Пленковићем.

Упитан на који начин ће се одвијати тај дијалог сада, Јандроковић је рекао да је извесно да ће парламентарна сарадња имати одређени застој, али да ће она бити настављена како би се решила одређена питања.

"Без обзира на овај догађај остајемо чврсто уз Хрвате који живе у Србији и настојаћемо да њихова позиција буде што боља", закључио је Јандроковић не дозволивши више питања новинара.

Хрватска председница осудила инцидент

Након инцидента у Скупштини Србије, реаговала је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

"Шешељево гажење хрватске заставе израз је немоћи предводника поражене злочиначке политике која је донела многа зла хрватском народу, укључујући Хрватима у Војводини", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

"Њему и таквима највећа је казна постојање независне хрватске државе и потпуни слом пројекта велике Србије", рекла је Грабар Китаровићева, а објављено је на сајту Кабинета хрватске председнице.

Према њеним речима, одлука председника Хрватског сабора о прекиду званичне посете Србији био је "једини могући одговор на дивљаштво осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља".

Поздравила је реакцију највиших званичника Републике Србије и изразила наду да овај догађај неће покварити напредак у односима наших држава, постигнут у последњих неколико месеци.

Пленковић:  Изоловани инцидент Шешеља

Хрватска влада саопштила је да осуђује "нецивилизовани и неприхватљив чин Војислава Шешеља".

Премијер Андреј Пленковић сматра да је данашњи инцидент у Београду изоловани инцидент Војислава Шешеља, али очекује да власти Србије осуде тај догађај.

Пленковић је рекао да је разговарао са председником Сабора Горданом Јандроковићем, те да су одлучили једногласно да прекину посету и да се врате.

"Оно што нама није драго је да се то догађа у организованој посети, да је Јандроковић требало да буде на вечерашњем отварању Привредне коморе Хрватске. Сутра је требало да се сусретне са председниом Вучићем и премијерком Aном Брнабић", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер, инцидент у Београду сматра провокацијом, те каже да је протестна нота једини начин да се реагује.

Упитан да коментарише одбијање Амбасаде Србије да прими ноту, Пленковић је рекао да то треба питати представника Србије. Сматра и да је нота примерена с обзиром на инцидент и дa би Србија требало да је прихвати.

"Мислим да је ово што се догодило нешто што је пре свега инцидент који је изазвао Војислав Шешељ и његове присталице. Очекујем да Србија осуди тај догађај и да након успостављања дијалога идемо даље", закључио је хрватски премијер.

Посланица Хрватског сабора Анка Мрак Тариташ, која је била у хрватској парламентарној делегацији у Београду, изјавила је да, како је рекла, у релативно краткој расправи о прекиду посете "није било пуно аргумената на столу".

"Нажалост, било је јасно да се добро започета прича прекинула кад неко ко је посланик у парламенту баци на под и гази вашу заставу. Једино што можете је да се вратите кући", рекла је посланица Мрак Тариташ за загребачку Н1.

Раније су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и премијерка Ана Брнабић најоштрије осудиле инцидент.

СРС је саопштио да је Шешељ псовао хрватску делегацију која борави у посети Србији и да је газио хрватску заставу.

Председник Сабора Гордан Јандроковић, који је допутовао је јутрос у Београд на позив председнице Народне скупштине Маје Гојковић, изјавио је раније данас да је Хрватска заинтересована да се процес проширења ЕУ настави и да Србија иде европским путем.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво